Tek.no

Nyhet

– Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook

Går det an å være redaktør for Tek. no uten tilgang til en «skikkelig» PC? Jeg har tatt utfordringen.

Kristoffer Møllevik, Tek.no
Kurt Lekanger
15 Mai 2015 05:30

Jeg har brukt datamaskiner helt siden jeg fikk min første Commodore 64 på slutten av 80-tallet, og opp i gjennom årene har det gått slag i slag: DOS, Windows i alle mulige varianter fra versjon 1.0 og opp til dagens nesten-ferdige Windows 10. Til og med Linux i ulike versjoner har jeg brukt som jobb-PC i perioder.

Men helt siden 2011 har det vært Mac som har vært min faste plattform både hjemme og på jobb, selv om jeg av og til bruker en stasjonær Windows PC hjemme. Jeg har med andre ord ingen problemer med å veksle mellom ulike plattformer, og ser fordeler og ulemper med både Windows og OS X (Mac) – selv om det etter hvert har blitt Mac-en som har blitt «kjærligheten i mitt liv». Min MacBook Pro med retina-skjerm er med meg nesten overalt.

Nå har jeg blitt utfordret av redaksjonen til å bytte ut Mac-en i tre uker med en Chromebook – altså en PC uten lokalt installerte programmer, og hvor alt du gjør foregår via nettet og skytjenester.

Det burde vel også gå bra? Eller?..

Nesten-panikk

Det tok ikke mange minuttene fra jeg i et svakt øyeblikk på redaksjonens ukesmøte hadde tatt utfordringen, til jeg kjente panikken komme.

Mac-en legges i skapet, og her skal den etter planen få bli de neste tre ukene. Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

Selv om stadig mer av det jeg gjør foregår via nettbaserte tjenester, er jeg fortsatt avhengig av en rekke lokalt installerte programmer. Hver dag bruker jeg Photoshop til bildebehandling, og jeg bruker Aperture til å organisere og behandle bilder tatt i RAW-format. Og jeg er flere ganger i uken avhengig av å kunne starte opp bedriftens økonomisystem via en Citrix-løsning for å få godkjent fakturaer. Hvis ikke vil ikke frilanserne våre få lønn, og det spørs om blakke frilansere har særlig forståelse for at ikke fakturaene lot seg godkjenne på redaktørens Chromebook.

Om det vil bli et problem eller ikke, vet jeg ikke. Ikke ennå.

Veldig mye av det jeg gjør hver dag vet jeg vil fungere helt utmerket på en Chromebook. Redaksjonens publiseringssystem er web-basert, og fungerer like fint på en Mac, Windows-PC, nettbrett eller til nød mobiltelefon. Det er ingen grunn til at det ikke skal fungere på en Chromebook.

Jeg lagrer allerede det aller meste av dokumenter i Dropbox, så jeg vil antagelig ikke ha problemer med å få tak i alle Excel-dokumentene og Powerpoint-presentasjonene jeg er avhengig av. Og disse kan antagelig fint åpnes i Google Docs eller i Microsofts Office Online. Og nå er Office Online og Dropbox godt integrert med hverandre, så filene bør være det minste problemet. Tror jeg.

Det nye «vidunderet». – Kommer vi to til å trives sammen, mon tro? Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

Men vil jeg få skrevet ut dokumenter på skriveren på jobben? Og vil jeg få eksterne enheter som Bluetooth-høyttalere og andre duppeditter til å fungere?

Og kommer jeg til å kunne jobbe på toget til og fra jobb, slik jeg pleier? Der er det nemlig veldig sjelden særlig mobildekning å snakke om, så jeg er avhengig av å kunne jobbe offline i perioder.

Farvel MacBook, velkommen Chromebook!

Den store dagen har kommet. Jeg skal av-Macifiseres.

Før jeg la MacBooken i skapet sørget jeg for å synkronisere alle Dropbox-filene og dobbeltsjekke at jeg ikke hadde noen filer liggende lokalt som jeg er avhengig av.

PC-en jeg skal leve med de neste tre ukene er en Toshiba Chromebook 2 med 13,3-tommers skjerm. Skjermen har Full HD, altså en oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Prosessoren er en Intel Celeron på 2,16 GHz, og maskinen er utstyrt med 4 GB RAM. Lagringsplassen er beskjedne 16 GB, men det følger med 100 GB gratis skylagring via Google Drive. Og så har undertegnede 1 terabyte lagring i både Microsoft OneDrive og Dropbox, så skylagring burde ikke bli et problem – spørsmålet er bare om 16 GB lokal lagring holder.

Har du noen gode tips og råd til en som skal gå fra Mac til Chromebook og legge «hele livet» i nettskyen? Da vil jeg gjerne høre fra deg i kommentarfeltet.

Hvordan de første dagene med Chromebook har gått, får du vite en av de nærmeste dagene her på Tek.no.

Les også om hvordan det gikk da Øystein måtte bytte ut Mac-en med en Windows-PC »

Les også
Slik får du Macen til å slutte å si «BONG» hver gang den starter opp
Les også
Google lanserte mer enn vi trodde
Les også
Dell lanserer «premium»-Chromebook
Les også
Acer slipper ekstra billig Windows 10-laptop
Les også
Denne tjenesten skal gjøre det enklere å holde styr på alle web-appene
Les også
Tre uker med Chromebook er over – slik gikk det
Les også
– Ikke alt fungerer som det skal
Les også
Spår skolevekst for Chromebook
Les også
Første dager med Chromebook: – Jøss, dette hadde jeg ikke trodd skulle fungere!
Les også
– iMacen min spiser denne maskinen til frokost
Les også
To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?
Les også
– Windows Phone er jo genialt
Les også
Se lesernes beste råd til en Mac-bruker som må bruke Windows
Les også
Hva synes Øystein etter tre dager med Windows 8.1?
Les også
– Hjelp, jeg må bruke Windows!
Les også
– Hjelp, jeg må bytte ut PC-en med nettbrett!
Les også
Hjelp, jeg må bruke Mac!
annonse

Les også