Til hovedinnhold

Denne delen er 3D-skrevet i verdensrommet

NASAs nye 3D-skriver skal lage reservedeler på ISS.

Å kunne «skrive ut» ting i tre dimensjoner – altså 3D-skriving – er utpekt som den nye revolusjonen når det kommer til produksjon av alt fra våpen til menneskeorganer.

GUIDE: Kom i gang med 3D-skriving >>> (Ekstra)

En av de som har interessert seg stort for mulighetene som ligger i denne teknologien, er den amerikanske luft- og romfartsetaten NASA. Og nå har de også klart å skrive ut sitt første objekt noensinne, med en 3D-skriver trygt plassert på den internasjonale romstasjonen ISS.

Reservedelsproblemet

Dersom noe skulle gå i stykker der ute i verdensrommet, kan det være en lang og dyr vei til nærmeste servicetekniker og reservedel. Det er selvsagt mulig å gardere seg ved å dra med seg ekstradeler til absolutt alt, men det vil jo på ingen måte være praktisk eller økonomisk forsvarlig.

Så vi kan jo bare tenke oss at NASA må ha ønsket seg en funksjonell 3D-skriver siden de hørte ordene «Houston, we've had a problem here» under Apollo 13-ekspedisjonen i 1970.

Og med den nye 3D-skriveren som nå har fått sin rettmessige plass på ISS, er poenget nettopp at den skal brukes til å produsere slikt som reservedeler og verktøy.

For selv om mange anser 3D-skrivere som litt avanserte leketøy, kan de mer påkostede modellene lage ting som tåler en god del. 3D-skrivere som bruker metall og lasere kan kan 3D-printe pistoler, og NASA selv har skrevet ut en rakettdel som tåler over 3000 grader.

Vi kan også nevne at NASA dessuten ønsker seg en 3D-skriver for pizza og annen astronautføde.

Skrive en ny skriver?

NASAs nye 3-skriver på ISS.Foto: NASA / YouTube

Den nye romstasjon-skriveren kan dog verken skrive metalldeler eller mat – her er det mer tradisjonell plast det går i.

Det første som ble spyttet ut av skriveren var interessant nok en del som hørte til den selv – et deksel med navnelogoene til NASA og Made In Space. Sistnevnte er selskapet som har designet og bygd skriveren. Litt snikreklame er det jo i det, men det skal også gjøres et poeng av at dette viser at skriveren kan lage reservedeler til seg selv.

– Vi valgte å skrive ut denne delen først fordi hvis vi tross alt skal ha 3D-skrivere til å lage reserve- og erstatningsdeler for kritiske gjenstander i verdensrommet, må vi kunne lage reservedeler til skriverne, sa Niki Werkheiser, prosjektleder for NASAs 3D-skriver på ISS.

– Til slutt, en vakker dag, kan en skriver til og med være i stand til å skrive en annen skriver.

Satt bedre fast

Den første utskriften kunne også avsløre at det å skrive ut i verdensrommet ikke fungerte helt som på landjorda. Den utskrevne delen satt bedre fast i selve utskriftsbrettet enn antatt, noe som kan bety at lagene smelter sammen på en annen måte i nær vektløse tilstander.

Dette skal inspiseres nærmere etter hvert som skriveren blir finkalibrert og tatt ytterligere i bruk.

– Dette er den første gangen vi noensinne har brukt en 3D-skriver i verdensrommet, og vi lærer selv fra disse første operasjonene, uttalte Werkheiser.

– Når vi får delene tilbake hit på Jorda, vil vi kunne gjøre en mer detaljert analyse for å finne ut av hvordan de er sammelignet med tilsvarende deler skrevet ut på bakken.

3D-skriving bekrymrer norske politikere:
– Tas noen med 3D-printet våpen, må det slås hardt ned på >>>

Kilde: NASA

Les også
Skrev ut en «railgun» med en 3D-skriver
Les også
Dette teleskopet skal finne ut om vi er alene i universet
Les også
Kina har utviklet et varmestrålevåpen
Les også
Kom igang med 3D-skriving
Les også
3D-skrevet rakettdel tålte hele 3300 grader
Les også
Dette er et 3D-skrevet «lever-organ»
Les også
Slik oppfant han 3D-skriving
Les også
Slik fungerer 3D-skriving i Windows 8.1
Les også
– Du kan spare tusenvis av kroner på 3D-skriving
Les også
NASA ønsker seg 3D-pizzaskriver
annonse