Tek.no

Nyhet

Så mye bidrar Spotify til å redusere piratkopieringen

Nå finnes det endelig solid forskning som avdekker Spotifys effekt på den ulovlige delingen.

Denys Prykhodov/Shuttrstock.com
Eigil Knudsen
29 Okt 2015 14:00

Det er en kjent sak at musikkstrømmetjenester som Spotify har bidratt til en markant nedgang i den ulovlige musikkopieringen, noe som ikke minst også gjelder Norge. Som TorrentFreak melder finnes det imidlertid nå håndfast forskning på Spotifys effekt på piratkopieringen.

Den ferske forskningsrapporten ble publisert av ingen ringere enn Europakommisjonen, nærmere bestemt forskningsavdelingen Joint Research Centre.

Stor innvirkning på piratkopieringen

I rapporten undersøkte forskerne nedlastingstallene fra 8000 ulike artister på torrentsider over en periode på to år, og sammenlignet disse med strømmedata fra Spotifys ukentlige topp 50-liste.

Foto: endermasali/Shutterstock.com

Det de kom frem til var at for hver 47ende gang en låt som ble strømmet via Spotify gikk den ulovlige nedlastingen ned med én. På bakgrunn av dette konkluderte forskerne med at Spotify beviselig hadde en stor effekt på den ulovlige nedlastingen.

Samtidig er det verdt å merke seg at dette likevel ikke har noen stor, positivt effekt på inntjeningen til musikkindustrien. Grunnen til det er at strømmingen også rammer det lovlige, digitale salget av låter, i en slik grad at den økonomiske nettoeffekten blir tilnærmet «nøytral», ifølge forskerne.

Veies så vidt opp

Forskerne kom frem til at det lovlige, digitale salget, som altså foregår via tjenester som iTunes, gikk ned med én for hver 137ende gang en låt ble strømmet.

Med tanke på at den gjennomsnittlige inntekten fra det digitale salget av låter ligger på 0,82 dollar, mens den gjennomsnittlige inntekten fra strømming ligger på 0,007 dollar, betyr dette at det reduserte låtsalget bare så vidt veies opp for av strømmingen.

Flere detaljer omkring forskningen og metodikken kan du lese i selve forskningsrapporten.

Spotify har nå fått en seriøs utfordrer: Apple Music haler allerede kraftig innpå etter kort tid »

Les også
– Spotify har bevisst holdt igjen utbetalinger
Les også
Etter bare noen måneder er Apple Music på god vei til å ta igjen Spotify
Les også
– Vil absolutt unngå søksmål
Les også
– Spotify vil begrense gratistilbudet sitt
Les også
Derfor skiftet Spotify grønnfarge
Les også
Spotify har doblet antall betalende kunder på ett år
Les også
– Spotify vil begynne med video-innhold
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading