Tek.no

Nyhet

Vil introdusere 1 terabyte-disk

Fujifilm mener optiske disker med enorm lagringsplass er rett rundt hjørnet.

iStock/8554854
20 Nov 2012 11:15

Den optiske platens død har blitt spådd i mange år allerede. Likevel fortsetter CD-en, DVD-en og Blu-ray-en å leve videre, om enn i en mindre dominerende grad enn tidligere.

Strømmetjenester og flashminne-enheter har tatt solide jafs av kaka de siste årene, men det hindrer ikke ulike produsenter og forskningsinstitutter i å utvikle plater med enda større lagringskapasitet.

Nylig så vi forskere fra Case Western Reserve University som ville presse 1 – 2 TB inn på én plate, og nå melder også japanske Fujifilm seg på kappløpet.

Umiddelbar framtid

Det japanske selskapet, som er best kjent for fotoprodukter, planlegger nemlig å slenge ut en optisk disk som takler en hel terabyte på markedet i 2015 – altså om bare to – tre år.

For å sette dette litt i perspektiv, så tilbyr CD-ROM 700 MB lagringsplass, DVD tilbyr 4,7 GB (opptil 17,08 GB på sjeldne utgaver) og Blu-ray tilbyr 25 – 50 GB (opptil 128 GB på BDXL).

Terabyte-klasse-disker er heller ikke noe nytt. Et annet japansk selskap, TDK, snakket om en slik plate tilbake i 2010, men det har fremdeles ikke dukket opp noe på markedet etter nesten tre år.

Fujifilm, på den annen side, mener at deres format vil lande i kolonialen i løpet av kanskje to år, og med en viss mulighet for 15 TB-plater ikke så lenge etter det igjen.

Billigere enn Blu-ray

Fujifilms superdisker baserer seg på en opptaksteknologi som absorberer to fotoner samtidig, i tillegg til en rekke andre tekniske framskritt. Summa summarum innebærer dette at japanerne kan produsere plater med opptil 20 lag på hver side, og hvert individuelle lag skal kunne holde 25 GB.

Fujifilm hevder i tillegg at de nye platene vil bli billigere å lage enn nåværende Blu-ray-disker.

Om vi virkelig begynner å se 1 TB-plater i butikkhyllene fra og med 2015, gjenstår å se. Det gjenstår også å se om ikke andre teknologier har overtatt markedet fullstendig innen den tid, som for eksempel nevnte enheter basert på flashminne og lignende.

(Kilde: Phys.org)

Les også
Skal lage ny disk med ekstra høy kapasitet
Les også
Forskere har brent hele 1000 terabyte på én DVD
Les også
Blåser nytt liv i DVD-en med superplate
Les også
Mistenker produsenter for kartellvirksomhet
Les også
Streaming overgår fysiske plater for første gang
Les også
Her er årets Blu-ray-spillere fra LG
annonse