Til hovedinnhold

Google lanserer lynraskt bredbånd i USA

Knuser konkurrentene på både pris og ytelse.

Google

Ryktene om et fibernett laget av Google selv har versert helt siden 2005, da de la ut en stillingsannonse hvor de søkte om en person med kunnskap om bruk av "mørk fiber". Nå får det hemmelige prosjektet endelig se dagens lys.

Kansas City i delstaten Kansas er den første byen i USA som får tilgang til Google Fiber.Foto: Wikipedia

Google fortalte på fredag at deres Google Fiber-tjeneste vil gi brukere 1 Gbit/s-internetttilgang, og vil i første omgang gjelde en gruppe personer i Kansas City, som ligger på grensen mellom delstatene Kansas og Missouri.

Billig supernett

For å få tilgang til Googles 1 Gbit-bredbånd vil Kansas City-borgere måtte ut med en oppkoblingsavgift på 300 dollar (omtrent 1800 kroner), før de kan begynne å betale den månedlige avgiften på 70 dollar, omtrent 420 kroner.

Det er også mulig å få bredbånd i mer vanlig hastighet på 5 Mbit/s, og da betaler man kun en engangsutgift på 1800 kroner og får internett-tilknytning de neste syv årene gratis.

Google Fiber skal lanseres til høsten, men alle som bor i Kansas City kan melde sin interesse frem til den 9. september for 10 dollar.

TV-tjeneste og større Google Drive med på kjøpet

I tillegg til å få en ekstrem båndbredde, vil brukerne også få en rekke oppgraderte Google-tjenester med på kjøpet. Dette kommer i form av 1 TB Google Drive-lagring samt tilgang til Googles Fiber-TV-tjeneste. Det inkluderer HD-kanaler og en PVR-lignende opptaker på 2 TB som kan ta opp 500 timer med HD-materiale.

Google poengterer også at det er snakk om en 1000/1000-linje, altså at både nedlastnings- og opplastningshastigher vil være på 1 Gbit/s.

– Vi mener det ikke er noen vits å vente. Det er ingen vits med noen begrensning. Det er ingen vits med tregt internett, uttalte Googles finanssjef, Patrick Pitchette i forbindelse med lanseringen.

Moores lov sa at antallet transistorer på et areal ville dobles hver 24. måned. Denne loven har blitt brukt i en rekke tilfeller i dataverdenen, og for ting som harddisker og prosessorer stemmer det godt. .Foto: Google

Moores lov

Selskapet poengterer også at Internetthastigheter har hengt etter i lang tid og ikke fulgt Moores lov, noe resten av dataverden har gjort. Her retter de en pekefinger mot internettleverandørene, som bevisst har holdt hastighetene nede, og tatt godt betalt for hver eneste megabit brukerne vil ha.

– Amerikanere betaler mer per megabit enn noen annen ledende verdensøkonomi, forteller Pitchette.

Hard konkurrent

Foreløpig vil tjenesten bare lanseres i Kansas City, og Google fortsetter å omtale det som et prøveprosjekt. Skulle imidlertid dette bli en suksess og Google velger å spre det videre til andre byer, vil nok Google Fiber bli en tjeneste både internettleverandører og TV-industrien bør følge med på.

Prisene de tilbyr er tross alt hinsides lave, sammenliknet med de amerikanske konkurrentene. Til sammenlikning lanserte Comcast nylig et 305 Mb/s-abonnement til 205 dollar i måneden, hvor opplastningen er satt til maksimalt 60 Mb/s. Google Fiber koster omtrent en tredjedel av det, og tilbyr mer enn tre ganger så rask nedlastning.

Og her i Norge? Ser vi for eksempel på Altibox sitt største abonnement, med en ned- og opplastningshastighet på 400 Mbit/s, må du ut med svimlende 5,990 kroner i måneden. Dette er imidlertid litt urettferdig å sammenlikne med, og ser vi heller på 100/100-linjen ligger prisen på 849 kroner i måneden. Det er dobbelt så mye som amerikanerne vil måtte betale for Google Fiber, som er ti ganger så raskt.

Les også:

(Kilder: Ars Technica, Google Fiber, The Verge)

annonse