Skal kaste nettbrett ned fra himmelen

Vil gi en gave fra oven til verdens fattigste barn.

Den veldedige organisasjonen One Laptop Per Child (OLPC) forsyner barn i utviklingsland med billige datamaskiner. Nå har prosjektets stifter, Nicholas Negroponte, pesentert en ny måte å få teknologien ut til trengende barn.
OLPC planlegger å kaste pakker med nettbrett ned fra helikoptre over fattige landsbyer. Det fortalte han på Open Mobile Summit i San Francisco forrige uke, skriver The Register. Målet er lære de vanskeligstilte barna å bruke ny teknologi og å lese.

Slik ser nettbrettet XO-3 ut. (Foto: OLPC)

Det enkle nettbrettet som skal slippes fra oven heter XO-3 og har vært under utvikling siden 2009.

Det skal drives av innebygde solcellepaneler og koble seg til nettet over satellitt. Det vil også få kamera, mikrofon og USB-port, og skal kjøre operativsystemet Android. XO-3 skal være vanntett og, ikke minst, tåle å bli sluppet fra stor høyde.

Les også:Afrika vil ha din datamaskin

Får ingen opplæring

Negroponte forutsetter at barna helt på egenhånd lærer seg å bruke de enkle datamaskinenene. Organisasjonen sender nemlig ikke med lærere.

I følge professor Sugata Mitra er det fullt mulig å lære seg å bruke datautstyr, selv om man ikke kan lese. Mitra har tidligere installert en nettoppkoblet datamaskin i et hull i muren i en indisk slum i New Dehli, skriver ComON. Eksperimentet viste at grupper av barn raskt fikk teken på teknologien.

Barna passer vanligvis godt på de enkle datamaskinene. I Etiopia distribuerte OLPC 5000 PC-er, og bare to gikk i stykker.

Organisasjonen har også delt ut maskiner til en halv million barn i Peru. De lærer nå sine foreldre å lese, fortalte Negroponte.

XO-3 skal være klar i løpet av 2012 og vil i butikken koste under 100 dollar.

Les også: Afghanistans internett lages av søppel

Kilder: ComON, The Register

Les også
Telenor uberørt av tidenes strømbrudd
Les også
Hjemløse ble menneskelige rutere
Les også
Søppelkasse gir deg nyhetene
Les også
Ikke kast din gamle PC!
Les også
Asus skaper monster-nettbrett
Les også
Her er nettbrettet du kan miste i bakken
Les også
Billigbrett fra iBall
Les også
Afghanistans internett lages av søppel
Les også
Afrika vil ha din maskin
Les også
Bærbar PC til 70 kroner
annonse