Filmselskap får utlevert navnene til 5000 pirater
De delte Hollywood-filmen Dallas Buyer's Club, og nå kan de få svi.
Piratvirksomhet blir slått stadig hardere ned på verden over. Nå har filmselskapet Voltage Pictures fått rettens medhold i å hente ut navnene til 5000 australske nettbrukere som skal ha delt filmen Dallas Buyers Club på nettet.
Opprinnelig nektet fem australske internettselskaper å gi dem navnene, men nå har de altså blitt instruert til å gjøre det av retten.
Til gjengjeld krever dommer Nye Perram å få se brevene som Voltage Pictures skal sende til nettbrukerne før de sendes ut.
Anklaget for å drive utpressingsvirksomhet
I USA har Voltage Pictures blitt anklaget for å være et «copyright troll». I stedet for å gå etter storpiratene har de sendt ut brev til folk som har lastet ned filmene deres. Ifølge kritikerne har brevene vært formulert som rene trusselbrev der de har krevd betaling for å ikke saksøke.
Mange har betalt, til tross for at Voltage egentlig ikke har bevis for at de er skyldige. At en film har blitt lastet ned eller delt via din internettlinje betyr ikke at det er du som har gjort det.
I Canada, der Voltage også har fått rettens medhold i å hente ut navnene på nettbrukere som har delt filmene deres, har retten spesifisert at brevene skal inneholde følgende overskrift i fete typer:
– Ingen rettsinstans har på dette tidspunktet kommet frem til at denne abonnenten har brutt åndsverkloven eller på noen som helst måte er ansvarlig for å betale erstatning.
I Norge ble den kontroversielle piratloven vedtatt i 2013. Den innebærer blant annet at rettighetsinnehavere og andre som jobber på deres vegne kan loggføre IP-adressene til mistenkte pirater, om de har gitt datatilsynet beskjed først. For å få tilgang på identitetene bak IP-adressene må de fortsatt gå rettens vei.
Har du begynt å se piratfilmer på Popcorn Time?
Derfor vet vi ikke om tjenesten er ulovlig eller ikke
(Kilde: Mashable)