- 3D blir aldri mainstream

I dag kan du se filmer i 3D på kino eller hjemme i stua med en Blu-ray-spiller og 3D-TV. Men det kan bli lenge til du får brukt 3D-brillene på signaler fra digitaldekoderen din.
Telenor Satellite Broadcastings teknologisjef, Torkel A Thoresen, hevdet under forrige ukes Digitalforum at du neppe vil se Dagsrevyen i 3D med det første.
- 3D blir aldri mainstream, hevder Thoresen.
Derimot har han tro på at spill vil utgjøre en stor del av 3D-innholdet som kommer.
Hindres av standarder
En av grunnene til at 3D-sendingene lar vente på seg er at det ennå ikke finnes ferdigutviklede standarder for hvordan 3D skal sendes. Standarden som blir først ferdig, DVB fase 1, gir deg 3D i en lavere oppløsning en dagens HD-signaler, noe Thoresen ikke ser for seg som et alternativ.
- Vi tror ikke på en lavere oppløsning i 3D enn dagens HD-signaler, forklarer Thoresen.
Det jobbes også med en annen løsning, DVB fase 2, der signalene blir distribuert i 2D og informasjon om 3D blir sendt i tillegg. Dermed er signalet tilpasset både eldre flatskjermer og de nye modellene med støtte for 3D.
- Tidsplanen for ferdigstilling av denne standarden er noen år, sier Thoresen.


Finnes sendinger allerede
Sky har siden 31.jaunar i år kjørt flere prøvesendinger i 3D. I forrige måned, den 1.oktober, ble 3D-kanalen til selskapet offisielt rullet i gang.
Også Discovery vil starte med sine første 3D-sendinger i 2011. Da i første omgang på det amerikanske markedet.
Thoresen opplyser også om at det finnes en håndfull andre kanaler som sender demosendinger i 3D per i dag. Blant annet har Canal Digital sendt to prøvesendinger i år. Første sendingen var fra tennisturneringen French Open, og nå sist tennismesterskapet fra Stockholm.
Glem brilleløse TV-er
Det er mye snakk om brillene du må bruke for å se 3D. Vi har allerede under årets IFA-messe sett tidlige prototyper på brilleløse flatskjermer, men Thoresen tror ikke vi får disse skjermene med det første.
- Nå beveger jeg meg litt utenfor mitt fagfelt, men jeg tror du ikke bør sitte og vente på at brilleløse 3D-TV-er skal komme. Jeg tror det vil gå minst ti år innen slike modeller er på plass i våre stuer, avslutter Thoresen.

Les også
Nå får du 3D-porno på Blu-ray
Les også
3D er best på plasma
Les også
Slik blir Nintendo 3DS
Les også
Én av ti nordmenn kan ikke se 3D
annonse