Nyhet

Songr - gratismusikk i gråsonen

For en som har tid, lyst og kunnskap (eller i det minste evnen til å tilegne seg kunnskap) er det helt unødvendig å betale for musikk. Hvis du ikke plages av at du i lovens bokstav er en lovbryter er det nærmest ingen grense for hva du kan få tak i på diverse fildelingstjenester.
Og selv om du ønsker at melet i posen din skal være blendahvitt finnes det tjenester som serverer deg gratis godlyd. For eksempel er Spotify en enkel og og god kilde til streaming av musikk, om du da takler reklamen. Det er ellers verd å nevne at YouTube har en avtale med flere plateselskaper, så du kan se musikkvideoer der med god samvittighet også.
I motsetning til med Spotify kan du ikke lage spillelister på YouTube, men det kan du for eksempel med "Internettjukeboxen" Songza.fm, som hevder de også holder seg innenfor lovlighetens grenser.

Sanger i gråsonen

Hvis du ikke ser verden i svart eller hvitt finnes det flere muligheter, og en av de mer imponerende sakene her er Songr. Dette lille gratisprogrammet lar deg ikke bare søke gjennom 10 (og flere er visst på vei) lovlige nettjenester etter musikk du kan streame, den gir deg også mulighet til å laste ned sangene med et klikk. I tillegg kan du søke direkte på sangtekster, dersom du husker ordene men ikke låtas navn.
Alt dette fungerer upåklagelig. Vi savner riktignok en mulighet til å lage spillelister, men det sies jo også at du får det du betaler for.

Problemet, for den som vil oppfatte det som et, er at selv om tjenestene Songr henter musikken fra kanskje er lovlige i seg selv, er det utvilsomt et spørsmål om legitimiteten til flere av sangene du kan spille av og laste ned. Eller for den saks skyld om Songr i det hele tatt burde "ta" musikk fra andre kilder på den måten.
 


Disclaimer: Songr fraskriver seg i kjent stil ethvert ansvar og oppfordrer til å ikke laste ned ulovlig musikk.
Som med så mye annet på Internett må du selv bedømme hvorvidt det å bruke Songr kommer til å gi deg dårlig samvittighet og nervøse rykninger. Men som et reklamefritt gratisprogram med en effektiv søkemotor og muligheter for nedlasting i tillegg til streaming er nok det ingen tvil om at det kommer til å bli brukt.
Songr er forresten kun for Windows og kan lastes ned fra programmets hjemmeside.

Les også
Spotify på iPhone sluker megabytes
Les også
Test av Spotify på mobilen
annonse