Til hovedinnhold

Endelig kan søkemotoren forstå deg

Snart skjønner den selve meningen bak ord og uttrykk.

Teknologien vil først og fremst være tilgjengelig i avgrensede domener. Vi håper den de store søkermotorene anvender samme teknologi i fremtiden.

Dagens søkemotorteknologi baserer seg på statistikk og ordfrekvens når resultatene av dine søk vises frem. For mange fungerer denne teknologien helt greit, men ofte blir resultatene irrelevante og upresise, til stor irritasjon for nettbrukerne. Men skal vi tro norske forskere fra NTNU er en ny teknologi for nettsøk allerede på plass.

Denne teknologien gir maskinene evnen til å skjønne ord og uttrykk, og gi deg mer presise resultater.

Et leksikon for begreper blir utviklet av forskerne. Leksikonet gir brukerne og maskinene en felles forståelse for ord. En søkestrategi er også utviklet, denne gjør at man kan dra mest mulig nytte av teknologien.

– Vi gir maskinene de samme forutsetningene for å forstå innholdet i et ord som det brukerne har. Maskinene tilpasser seg dermed hvordan menneskene bruker språket, og du vil merke at søkene dine vil ha større presisjon og mer relevans. Vi matcher ikke ord mot ord, men matcher innhold mot innhold. Hvis du leter etter en bok, kan vi med vår teknologi for eksempel si: Vi fant kanskje ikke akkurat den du ville ha om semantisk web, men vi fant en om ontologi, og dette er temaer som typisk er relaterte. sier Jon Atle Gulla, professor ved NTNU til forskning.no

I første omgang skal ikke teknologien brukes på de store søkemotorene. De vil brukes i mindre webområder som for eksempel innen medisin, byggeindustrien eller i oljebransjen.

– Teknologien egner seg ikke nødvendigvis ute på webben fordi det er vanskelig å lage et leksikon for alle ord. Men i domenespesifikke miljøer vil dette være til stor hjelp, forteller ham.

annonse