Sexy profilbilder virker mot sin hensikt

Tenk nøye over hva du legger ut på nettet ...

En ny studie konkluderer med at jenter ser ned på andre jenter som legger ut sexy profilbilder på Facebook, skriver Forskning.no. De blir angivelig oppfattet som dummere, mindre «sosialt akseptable» og – kanskje litt overraskende – som mindre fysisk attraktive i tillegg. Stikk motsatt av det som kanskje er hensikten.

– Det er så mye press på unge kvinner om å avbilde seg selv som sexy, men å dele de sexy bildene på nett kan ha flere negative konsekvenser enn positive, sier forskningsleder Elizabeth Daniels ved Oregon State University i en pressemelding.

Brukte samme jente i to Facebook-profiler

En av metodene de brukte i studien, var å opprette to Facebook-profiler med bilder av den samme 20 år gamle kvinnen (med tillatelse), og den samme skriftlige informasjonen.

På profilbildet i den ene profilen hadde hun på seg «vanlige klær», men i den andre poserte hun i en utringet, rød kjole. Deretter fikk til sammen 118 jenter og kvinner i alderen 13 til 25 se én av profilene, og skule vurdere kvinnen på en skala fra en til sju på tre bestemte områder: utseende, om de selv kunne tenke seg å ha være venner med vedkommende, og hvor flink hun ville være til å utføre arbeidsoppgaver.

Det som overrasket Daniels var at den mer nøytrale profilen scoret klart høyest på samtlige av de tre kriteriene – også utseende. Likevel var det størst sprik når det gjaldt evnen til å utføre arbeidsoppgaver. Her ble den mer sexy utgaven av jenta ansett å være langt mindre egnet.

Kjønnsforskjeller?

Nå skal det sies at studien utelukkende tok for seg jenter og unge kvinner, som skulle bedømme andre av samme kjønn. Hvorvidt gutter og unge menn ville vurdert det likt, får vi ikke svar på i denne studien.

Uansett gir studien en klar indikasjon på at jenter og unge kvinner står i fare for å skade ryktet sitt overfor andre kvinner, dersom de publiserer utfordrende bilder av seg selv i sosiale medier.

Forskning.no har snakket med forsker Sanna Sarromaa ved Høgskolen i Lillehammer, og hun er ikke overrasket over funnene.

– Jenters rykte er fortsatt under søkelyset – og truet. Et for sexy bilde kan være ødeleggende for det sosiale ryktet. Vi har en struktur som legger mye press på jenter om å være pene og sexy, men samtidig har vi også en struktur som er ute etter å ta de jentene som er «too much», sier Sarromaa.

Hun mener at de samme tendensene har vært tilstede i lang tid, men at det blir langt tydeligere i sosiale medier. Sarromaa ønsker derimot å dreie fokuset over på hvorfor det skal være slik at kvinner ikke skal «få lov til å være sexy» uten å bli dømt for det.

Hvordan oppfatter du «sexy» profilbilder i sosiale medier? Kommentarfeltet finner du litt lenger ned!

Kommer du til å bytte på Facebook og Twitter etter å ha lest dette?
– Profilbildet ditt avslører deg »

(Kilde: Forskning.no)

Les også
Slik sletter du Facebook-kontoen din
annonse