Tek.no

Nyhet

Nye iOS allerede åpnet av «jailbreakere»

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
25 Mai 2020 10:50

Det tok ikke mange dager fra Apple slapp den nyeste versjonen av deres mobile operativsystem - iOS 13.5 - før et par lure hackere har klart å «jailbreake» den. Oppdateringen ble sluppet den 20. mai, og bare tre dager senere var den åpnet for jailbreaking.

Jailbreaking innebærer å åpne opp iPhonen for å kunne installere og endre programvare som ikke er godkjent av Apple.

Det er jailbreak-gruppen unc0ver som står bak åpningen, og de skal ha brukt en såkalt nulldagssårbarhet for å komme seg forbi Apples vanligvis strenge og robuste sikkerhet.

Men selv om de har kommet seg forbi Apples sikkerhetsbarrierer for å kunne jailbreake iOS 13.5, har de paradoksalt nok mye fokus på sikkerheten i deres egen kode. De hevder nemlig at selv om man jailbraker telefonen vil den være like trygg som vanlig, men med fordelen at man kan installere andre programmer i tillegg.

– Denne jailbreaken åpner bare opp for å lese nye jailbreak-filer og deler av filsystemet som ikke inneholder noe brukerdata, sier sjefsutvikleren hos unc0ver, med kallenavnet Pwn20wnd, til Wired.

Fallende interesse

Jailbreaking har vært et fenomen helt siden den første iPhonen kom, og i de første årene var det den eneste måten man kunne få tilgang til en del essensielle funksjoner. For eksempel kunne ikke iPhoner sende MMS-er de første årene, men det kunne man hvis man jailbreaket den. Det samme inkluderte muligheten til å bytte bakgrunnsbilde, åpne opp et kontrollpanel fra hjemskjermen eller raskt bytte mellom åpne apper.

Med stadig mer funksjonalitet allerede inkludert i vanlige iOS, og et økt sikkerhetsfokus fra Apple, har jailbreak-interessen dabbet kraftig av de siste årene.

Apple har for øvrig alltid vært motstander av jailbreaking, men her i Norge er det faktisk lov. Det kan derimot føre til problemer på garantien, skulle det vise seg at jailbreakingen forårsaket et problem med enheten.

Ifølge unc0ver skal jailbreak-smutthullet de har funnet fungere på alle enheter siden iOS 10.

annonse

Les også