Til hovedinnhold

Nå skal Dyson lage respirator

Støvsugerprodusenten skal bygge hele 15.000 pustemaskiner.

Slik skal Dysons nye respirator se ut. Om alt går etter planen påbegynner de produksjon av hele 15.000 enheter nå i begynnelsen av april.
Dyson
Finn Jarle Kvalheim

Stadig flere selskaper girer om for å produsere materiell til viruskrisen verden er inne i. Nå har også støvsugerprodusenten Dyson kommet med på laget som skal bekjempe pandemien, og det skal de gjøre med sin egen respirator som sjefen for selskapet selv har designet på ti dager.

Ifølge CNN skal Dyson produsere 10.000 av maskinene for det britiske helsevesenet, National Health Service (NHS), mens de skal lage 5.000 maskiner til for å bidra globalt.

Slik skal maskinen se ut når den er montert på en sykehusseng.
Dyson

Leveransene skal gå fort

Det tar vanligvis svært lang tid å utvikle og å sette medisinsk utstyr i produksjon, men Dyson mener de skal klare å begynne leveransene tidlig i april. Maskinene skal i tillegg være laget spesielt for pasienter med coronaviruset.

Maskinene har fått navnet CoVent og en umiskjennelig Dyson-esk design. De skal være del av et større prosjekt for å skaffe ventilatorer til storbritannia der også mer tradisjonelle produsenter av medisinsk utstyr inngår. «Ventilator Challenge UK Consortium» er det omstendelige navnet på samarbeidet for å løse ventilatorkrisen i Storbritannia. Det kan oversettes til noe i retning av fellesskapet for å løse Storbritannias respirator-utfordringer.

Overlapp mellom støvsugere og pustemaskiner

The Guardian påpeker at Dyson ikke har erfaringer med å lage medisinsk utstyr, men at pustemaskinene og støvsugere likevel har åpenbare overlapp på felter som effektiv pumping av luft, og partikkelfiltrering med HEPA-filtre.

Også en annen britisk støvsugerprodusent, Gtech, skal være med på å forsøksvis fikse ventilatormangelen britene står overfor. De har laget to ulike varianter som myndighetene nå vurderer.

Store bilprodusenter er også med

Støvsugerprodusenter er imidlertid ikke alene om å skulle lage respiratorer i disse dager. Samtlige store amerikanske bilprodusenter, inkludert Ford, Fiat Chrysler, GM og Tesla har alle annonsert at de skal produsere maskiner som kan bidra til å dempe mangelen.

En del selskaper har også annonsert overgang til å produsere annet medisinsk utstyr, så som ansiktsmasker til bruk av helsepersonell - enda en type produkt sykehus og helsepersonell har for lite av for tiden.

annonse