Til hovedinnhold

Teknologiene Apple stjal, overtok og forbedret

Apple kjørte over appleverandører - men det er ikke første gang.

Niklas Plikk, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

De siste dagene har Apple fått en del kritikk. De har nemlig kuttet muligheten for at tredjeparts apper kan holde oversikt over tiden du bruker på mobilen din - i stedet må du bruke Apples egen skjermtid-funksjon.

Apples forklaring var enkelt og greit at appene bruker løsninger som er ment for at bedrifter og operatører skal kunne styre mange av sine egne telefoner. Funksjonene kan gi den som har tilgang på dem full kontroll over telefonene, og tanken var aldri at brukerne skulle gi ukjente aktører så stor styring over telefonene.

Les artikkelen med Apples svar her »

Apples forklaring er tilforlatelig nok. Men når en rekke apputviklere nå forsøker å trekke Apple for konkurransetilsyn i EU og Russland er det ikke helt uten grunn.

Apple har nemlig lang tradisjon for å herme etter idéer som først dukker opp som apper på telefonene sine.

Det mest kjente eksempelet her på berget er kanskje lommelyktappen som gjennom flere år var en pengemaskin for norske Erik Storli og appen iLlumination. Slike apper døde en brå død da Apple la til lommelyktnapp i iOS.

Det var hverken første eller siste gang App Store skapte en suksess som brått ble «hentet hjem» da Apple bygget inn viktige funksjoner i iOS. Men det har ikke blitt storsuksess hver gang.

Kampen om kartene

En kamp som foreløpig virker å ha endt i uavgjort er kampen mot Google Maps. Googles karttjeneste var den som ble levert bygget inn i iOS fram til iOS 6. Derfra og ut ble den erstattet av Apples egen Apple Maps.

De nye kartene ble ikke godt mottatt. I sin første utgave var de unøyaktige, med manglende og feil innhold, og 3D-funksjonene Apple skrøt så av ved lansering fungerte ofte ganske dårlig. Klassikeren var bildet av et Eiffeltårn i henslengt horisontal positur utover Paris.

Apple Maps ble imidlertid raskt bedre, og er i dag et velfungerende system. Men lenge var det det eneste iPhone-kartet du kunne bruke hvis du kjørte bil. Først i fjor ble det mulig å bruke Google Maps eller Waze sammen med Apple CarPlay.

Nå kan begge deler brukes, og begge deler blir tilsynelatende en del brukt.

Det var forøvrig en del usikkerhet rundt at Google-søket forsvant fra iOS i versjon 10. Men den ble bare erstattet av det mer generelle søket vi kjenner i dag - der Google er én av flere leverandører som brukes.

Flash: løsningen Apple drepte

Verden: - Når kommer Flash ...? Apple: - Neppe!

For ti år siden var stort sett video og spill på internett levert med Adobes Flash-teknologi.

Apple støttet aldri Flash selv. Det kunne legges til som en del i Safari på produsentens datamaskiner, men i iPhone har det aldri blitt gjort noe helhjertet forsøk på å støtte løsningen.

Android-verdenen gjorde riktig nok aldri noen voldsomme forsøk på å holde liv i teknologien den heller, men der sto i det minste døren på gløtt i årevis. Apple for sin del svarte alltid kategorisk nei på å å støtte Flash.

Noen få forsøk ble gjort på å få Flash til å kjøre på Android-telefoner, men så dårlig som forsøkene fungerte er det mye som tyder på at løsningen aldri var særlig godt egnet for småskjermene.

Uansett; Apples konsekvente og konstante avvisning av å legge teknologien inn i sine mobilprodukter ble blant de viktigere spikerne i kisten for Flash.

Penn og notater

Før Apple slapp sin første utgave av Pencil var det et forholdsvis stort økosystem av digitale penner for iPad på markedet. Det fantes også en liten haug apper for håndskriftnotater og tegning.

Sammen med Pencil har Apple også oppgradert Notater-appen sin, en notatblokk som synkroniseres mot skytjenesten iCloud. I praksis betyr kombinasjonen av alt dette at Apple overtok funksjonalitet fra alt fra Evernote til Pencil by 53. Sistnevnte var det også mange som hevdet Apple stjal navnet på sin egen digitale penn fra.

Apple Pencil kom i 2015. Før det var det en hel liten industri som levde av å lage penner og tegneapper for iPad-produktene. Siden er de fleste appene tilpasset Pencil. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I fjor kjøpte Wetransfer Paper, appen som 53 utviklet for bruk sammen med blyanten sin. De kjøpte også selskapets patenter.

Både Paper og en rekke andre apper, så som velkjente Procreate, eksisterer fortsatt. Men de fleste av dem retter seg mot Apples egen maskinvare nå, med mindre fokus på tredjeparts penner.

I 2012 kåret Apple Paper til årets app i App Store. Tre år senere hadde de altså sin egen penn.

Evernote er kryssplattform og brukes mye på Android og Windows, i tillegg til av Apple-brukere som enten har flere plattformer i stallen eller liker Evernote bedre.

Les også: Slik er det å tegne med Apples nye blyant

I slutten av 2013 ble iWork gratis å laste ned på nye iOS-dingser. Tidligere samme år ble Microsoft Office sluppet for Apples mobilplattform.
Kurt Lekanger, Tek.no

iWork ble gratis - morna Microsoft++?

Det har alltid eksistert en del ulike kontorapper for iOS. Men kongen av kontorapplikasjoner har hett Word de siste tjue årene. Så jubelen sto i taket da Microsoft kunne fortelle at mobilversjonen av Office kom for iOS i juni i 2013. Man måtte naturligvis betale for å få bruke tjenesten på de største skjermene, mens det skulle være gratis på små mobilskjermer.

Apple hadde hatt sine egne kontorapplikasjoner i iWork-pakken, bestående av Pages, Keynote og Numbers frem til den tid. De kostet penger - 10 dollar per app i utlandet.

I oktober 2013 ble plutselig alle tre appene gratis for nykjøpt Apple-utstyr.

En kunne formelig se for seg tekstbehandleren Pages lette på cowboyhatten, mens festet til revolveren i beltet ble forsiktig og presist løsnet. Velkommen til byen. Vår by.

f.Lux vs. Night Shift

Det er kjipt å bli vekket av det skarpe, blå lyset hvis mobilen vil noe om natten. Night Shift gjør i hvert fall skjermopplevelsen litt mer behagelig, hvis du først må sjekke det pushvarselet klokken ett på australsk side av døgnet.

Det handler om å justere fargetemperaturen til mer rødbrunlige toner, gjerne i kombinasjon med at lyset allerede reduseres av lyssensoren i telefonen.

Men før Apples Night Shift hadde vi noe som het f.Lux. Appen ble først sluppet for iOS, og kastet ut igjen, med en påstand om at den brukte egne utviklerverktøy det ikke fantes åpent tilgjengelige varianter av. Deretter levde den en stund et liv på åpnede, såkalt jailbreakede, iPhoner.

Da de først ble kastet ut av App store ble det fundert på om Apple kanskje ville få sin egen løsning.

Apple forced this, so look out for the introduction of magical & revolutionary "Night Mode" or some such in iOS 9.3. https://t.co/hhFpFuvBDd

Og de bommet egentlig bare på navnet, og kun på en del av det. Det ble ikke Mode, men Shift.

Les også: Først kastet de ut F.lux, nå kommer Apple med egen «kveldsmodus»

Apple Music vs. Spotify

Kan de virkelig kreve 30 prosent av våre inntekter og få 100 prosent av sine egne?

Dette er i praksis Spørsmålet Spotify for tiden stiller EUs konkurransemyndigheter. Omtrent ingen deler av Apple Music-lanseringen har vært ukomplisert for Apple og konkurrentene. Helt fra starten av.

Apple Music har nå flere betalende brukere i USA enn Spotify har - men globalt leder svenskene i Spotify fortsatt. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple fikk først kritikk for å ikke ville betale artistene for musikk avspilt i den tre måneder lange prøveperioden.Taylor Swift var ikke blid for praksisen, i hvert fall.

Men siden har kontroversen handlet en del om den såkalte Apple-skatten i App Store. Apple krever 30 prosent av inntektene på ting som selges eller betales i App Store.

Apple hevder at aktører som Spotify ikke ville hatt et marked uten appbutikker som App Store, mens Spotify mener det er konkurransevridende at Apple kan stikke unna hele abonnementsbeløpet for sine egne tjenester solgt i butikken.

Krangelen har pågått siden 2017 »

Alle de store strømmetjenestene vil være på Apples plattformer - men det varierer hvor mye de er med på. Netflix tar ikke lenger betalt via plattformen og TV-appen er de heller ikke med på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Netflix

Netflix og Apple har etter hvert ganske lang krigshistorikk. Netflix ble for eksempel ikke med på gildet da Apple slapp sin egen TV-app for et par år siden. Der forsøkte de å kuratere innholdet på tvers av alle strømmetjenestene på tvOS og iOS.

Det ble spekulert i at Netflix uansett var best i bransjen på å finne frem innhold til seerne sine, og at de absolutt ikke ønsket å dele seervanene til kundene sine med noen.

Men siden den gang har ikke forholdet blitt noe hjerteligere. Også Netflix har sett seg lei på Apple-skatten, og har etter hvert gjort det umulig å betale for tjenesten gjennom Apples systemer. Dermed må du nå opprette abonnementet i en nettleser før du kan bruke appen som du laster ned fra App Store. Dermed er det ikke mulig å tegne abonnement på en måte som gir Apple 30 prosent av kaka.

Det som kan ses på som foreløpig siste installasjon i denne krigen mellom Apples og andres innhold på iOS er Tim Cook og cos nye strømmetjeneste, der blant andre Oprah Winfrey skal gi tjenesten en ekstra dytt.

Meldinger og videosamtaler

Selv taletjeneren Siri kan hevdes å diskriminere mot tjenester som ikke er Apples egne.

Mobilene våre er mer og mer datamaskiner. Selv om de fortsatt kan ringes med vil enkelte hevde at de blir mindre og mindre telefoner, etter hvert som tradisjonelle funksjoner havner i skyggen.

Men Apple har naturligvis lagt seg ut med en del gamle travere også.

iMessage er meldingssystemet iPhoner utveksler seg mellom. Det bruker bare datatrafikk, og er foruten de minimale datakostnadene for ren tekst gratis å bruke.

I disse dager har iMessage skarp konkurranse fra enda nyere løsninger. Så godt som alle sosiale medier har direktemeldinger integrert som del - vi nevner i fleng; What'sApp, WeChat, Snapchat, Instagram og Facebook Messenger.

Men da iMessage kom 2011 var det SMS som gjaldt, og frem til da var det som regel årlig spenning rundt hvor mange SMS-meldinger som ble sendt hver jul- og nyttårsaften. I den senere tid er ikke det like spennende. Sikkert ikke fordi vi sender færre meldinger, men fordi vi sprer dem over flere tjenester og ulike typer meldinger.

Å Skype? I dag snakker folk flest kanskje oftere om å Facetime.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For noen år siden var forresten «å Skype» ikke langt unna å bli fast uttrykk, på samme måte som «å Google». Men i den grad videochat har noe slikt navn i dag er det sannsynligvis «å Facetime» som gjelder.

Men hvis du bruker en iPhone får du sannsynligvis ikke lyden fra en vanlig hodetelefonkontakt. For den har Apple vært så modige at de har tatt bort.

Mer om
annonse