Til hovedinnhold

Nye rykter om Nokias telefon med fem kamera

Nokia 9 PureView kan komme allerede i januar.

Nokiamob.net/Eero

Stadig flere øyne pryder baksiden av telefonene våre. Huawei introduserte oss for doble kamera for noen år siden og er oppe i tre hovedkamera på baksiden av sine nye toppmodeller.

Samsungs Galaxy A9 har fire kamera på baksiden, men ser ut til å bli overgått av Nokia 9 PureView, som ifølge ryktene får hele fem kameraøyne.

Nå melder nettstedet Pocketnow.com at den uvanlige telefonen kan komme allerede i slutten av januar.

Helsprø kameratelefon?

Light er ett av navnene som har dukket opp i ryktene rundt Nokia 9 PureView. Kanskje ikke så rart, siden deres spesialitet er å bruke mange linser til å lage ett bilde. Bilde: Light

De fem kameraøynene skal muligens sitte i et ganske uvanlig mønster på baksiden av telefonen, og tidligere har det vært spekulert i om kameraprodusenten Light ville være involvert i telefonen på ett eller annet vis.

Light lager sitt eget helsprø kamera til rundt 20 000 kroner, med hele 16 kameralinser på baksiden. Informasjonen fra de mange kameraene samles og brukes til å lage ett bilde.

Les mer om Light L16 her »

Samsungs Galaxy A9 har hele fire kamera på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det aller største spørsmålet om Nokia 9 PureView handler om nettopp hvordan kameraene skal brukes. I en verden der telefonene får flere og flere linser på baksiden gjør Googles Pixel 3-telefoner det skarpt med sitt enkle kamera på baksiden. Samtidig overbeviste ikke Galaxy A9 med sine fire kamera, ettersom telefonen stort sett ikke bruker flere enn ett av dem samtidig.

Hvis flere av telefonens fem kameraøyne skal brukes på en gang, slik Light gjør i sitt L16-kamera, kan Nokia 9 PureView bli en av det kommende årets mest spennende telefoner.

Kan komme før mobilmessen

Huawei startet ballet med to kameralinser på baksiden. Nå har de tre, og Mate 20 Pro er markedets beste kameratelefon.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det har vært ventet at telefonen ville dukke opp rundt månedsskiftet februar-mars, under Mobile World Congress-messen. HMD utvikler Nokia-telefonene for tiden, og har de to siste årene brukt MWC som lanseringsmesse for produktene sine. Men det er svært vanlig at flaggskip får sine egne lanseringer fjernt fra dingsemessenes ståk og larm.

Både Samsungs Galaxy Note- og Galaxy S-serier har ofte hatt egne lanseringer utenom messene, med Note 9 som den siste selskapet holdt utenfor. Huaweis P- og Mate-lanseringer har også ofte truffet utenfor messene. Følger du mobilbransjen nå og da vet du muligens også at Apple vanligvis ikke dukker opp på noen messer, men har sine egne lanseringer.

Gode spesifikasjoner og stort batteri

Google Pixel 3 slår imidlertid overraskende godt fra seg, med sitt ene hovedkamera og en imponerende nattmodus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Utover selve kameradelen virker Nokia 9 PureView å bli en relativt vanlig, men godt balansert toppmodell. Ryktene vil ha det til at den får Snapdragon 845-prosessor, 5,9 tommer stor skjerm og 8 gigabyte RAM.

Et ganske så digert batteri på 4150 mAh hører også til. Ser vi til Huawei har deres Mate 20 Pro batteri på 4200 mAh, og det klarer den seg svært lenge av gangen på. Men det kan også hende at Nokias kameraløsning er ekstra strømsulten. Noe av det som krever en del strøm i nye telefoner er nettopp kameraet, med behovet for både bildebehandling i prosessoren og fremvisning på skjerm samtidig.

annonse