Til hovedinnhold

Byttet ti ganger så mange batterier som forventet

Apples billige byttetilbud kan ha ført til færre nysalg.

I fjor skal så mange som 11 millioner iPhone-eiere ha benyttet seg av Apples kraftig reduserte pris på batteribytte. Det melder nettstedet Daring Fireball.

Her i Norge kunne alle med en iPhone 6 eller nyere få byttet batteriet sitt for 299 kroner i fjor hos Apple eller et av deres sertifiserte partnere, slik som Elkjøp og Eplehuset.

Daring Fireball skriver at i et vanlig år ville Apple ha tatt inn rundt én eller to millioner mobiler for å bytte batteriene. 11 millioner er altså en svært betydelig oppgang.

Apple-sjefen Tim Cook selv pekte på bytteprogrammet som én av grunnene til at salget sviktet og inntektene stupte. At batteriprogrammet skal ha hatt såpass mye å si var imidlertid ikke kjent.

Ikke den eneste grunnen

Et fall på det kinesiske markedet, samt «S»-effekten, er fortsatt regnet som de største årsakene til det fallende iPhone-salget. Sistnevnte peker altså på forskjellen på salgstall i år der Apple slipper en helt ny mobil med nytt design, som iPhone X i 2017, sammenlignet med en S-variant året senere, som iPhone Xs i 2018.

Som vår mobilekspert Finn Jarle Kvalheim skrev er det også naturlig å se på Huaweis enorme vekst de siste årene, som trolig er skylden til at både Apple og Samsung sliter med å friste mobilkjøpere.

Begrenset ytelsen for å spare batteriet

Det var i slutten av 2017 at det ble oppdaget at Apple gjorde iPhoner tregere med vilje. Selskapet sa det var for å bevare mobiler med eldre batterier, som ikke taklet de største svingningene i prosessorbruk. For å forsikre at iPhonen ikke skrudde seg av ved for stor last, begrenset de ytelsen.

Innrømmelsen fikk brukere til å rase og forbrukerorganisasjoner til å true med søksmål. Det førte til at Apple tilbød to løsninger: De skulle implementere en funksjon for å la brukere selv velge om ytelsen skulle svekkes når batteriet ble eldre, samt tilby billig batteribytte for alle med en iPhone 6 eller nyere ut hele 2018.

Som vi skrev om var det mange nordmenn som opplevde problemer med å få byttet batteri, og mange ble møtt av en forvirring internt i Apple.

Vi spurte Apple, via deres norske PR-byrå Apeland, hvor mange nordmenn som benyttet seg av batteribyttetilbudet i 2018, men fikk beskjed om at dette ikke var noe de hadde tall på.

Les også
Batteri-advarsel skal beskytte kundene, hevder Apple
Les også
Apple blokkerer uautoriserte batteribytter
Les også
Ifixit: – Apple kan ha visst om problem uten å varsle
Les også
Apple saksøkt for å kutte laderstøtte
annonse