Tek.no

Nyhet

Laget app for å spore coronaviruset

Viser hvor og hvor omfattende utbruddene er.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
31 Jan 2020 17:00

Siden tidlig i desember har nyhetsbildet handlet mye om utbruddet av coronaviruset - en sykdom som sannsynligvis har sitt opphav i et marked i den kinesiske byen Wuhan i provinsen Hubei. Så langt er flere tusen blitt syke, og viruset har dukket opp i mange land utenfor Kina. Den har også spredt seg noe fra person til person i enkelte land utenfor Kina.

Nå har de to utviklerne Kevin Basset og Maxim Michel i Taiwan laget en app som viser hvor sykdommen har dukket opp, og hvor utbredt den er.

Enkel å ta i bruk

Appen er tilgjengelig på adressen coronavirus.app, og er en såkalt web-app som du bare går inn på selve adressen med nettleseren din.

– Det er ingen nedlastinger eller monetisering i det hele tatt. Det er bare en enkel app vi laget på 72 timer med mål om å informere folk om epidemien.

– Vi er begge emigrerte og bor i Taiwan, så vi var spesielt opptatt av epidemien, forklarer Kevin Basset i en e-post til Tek.no.

Barn og foreldre må ha maske på

Privat

– Selv om vi ikke er helt i Kina, er vi ganske nærme epidemien her i Taiwan. Heldigvis kjenner ikke jeg personlig noen som er påvirket, men det er en veldig merkbar frykt rundt dette. For eksempel har rundt 80 prosent av mennesker på gaten ansiktsmasker akkurat nå.

– Lærerne ved min datters skole har gjort det obligatorisk for både barna og foreldrene som kjører dem til skolen å ha ansiktsmasker på.

– Mange selskaper her i Taiwan har bannlyst ansikt-til-ansikt-møter, og samtidig bedt ansatte om å spise ved pulten sin og ha en ansiktsmaske på til alle tider.

– Vi bygget appen for informasjonsformål, forklarer Basset, som peker på at det viste seg vanskelig å få samlet og konkret informasjon om hvor mange som er smittet da de forsøkte å få oversikt over situasjonen.

Louis Wang

Data fra myndigheter og media

– Hvor ofte oppdaterer dere appen og hvor får dere data fra?

– Vi oppdaterer den manuelt hver sjette til hver tolvte time - tidvis oftere. Vi har tre hovedkilder for dataene; de siste tallene fra styresmaktene, vi følger nyhetene tett med automatiske nyhetsvarsler fra Google på ulike språk, og sist men ikke minst har vi brukere som sender oss nyheter vi kan ha gått glipp av.

– Stoler dere på tallene fra kinesiske myndigheter? Det har blitt hevdet at de har vært underrapportert?

– Vi kan ikke egentlig si noe om validiteten til dataene fra Kina. Jeg vet ærlig talt ikke. Det kan hende Kina underrapporterer. Samtidig har de stengt hele byer. Det kan bety at epidemien er særlig alvorlig, men det kan også bety at Kina er svært forsiktige og prøver å unngå feilene som ble gjort under Sars-epidemien i 2003, forklarer Basset, som sier at tallene fra Kina godt kan tas med en liten klype salt.

annonse