Til hovedinnhold

Citröen slipper grisebillig elbil

... som selv franske 14-åringer kan kjøre.

Bitteliten, firkantet, billig og fransk. Citröen AMI er en nokså uvanlig tass.
Citröen

Volkswagen skapte bølger da de lanserte ID.3 med lang rekkevidde og en prislapp som startet på 330.000 kroner. Men nå drar Citröen konseptet «billig elbil» til nye høyder med bilen AMI. Den er en bitteliten bil for to, som noen steder i Europa kan kjøres av ungdom helt ned i 14 år. Prisen? De forventer å kunne drive langtidsutleie av AMI til såvidt over 200 kroner i måneden.

Hvis du vil kjøpe bilen må du hoste opp 62.000 kroner. Altså omtrent det samme som du må ut med for en dataskjerm fra Apple.

Elektrisk moped

Men som prisen - og aldersgrensen i Frankrike - antyder er ikke dette en helt vanlig elbil som skal konkurrere med Tesla Model 3 eller VW ID.3. I stedet er det en liten bil som i konsept minner mer om Renault Twizy, den lille firehjulingen som i sin enkleste modell også er kategorisert som firehjulsmoped og har lav aldersgrense i mange land. Både AMI og den rimeligste Twizy-utgaven har maks hastigheter på 45 kilometer i timen.

Citröens presentasjon av bilen sier enn så lenge ikke noe om det vil komme AMI-varianter med høyere ytelse. Renaults minibil finnes også i versjon som går i landeveishastigheter opp til 80 kilometer i timen.

Bitteliten bil

Citröen AMI har et nokså eiendommelig utseende, med knapt noe som helst foran og bak hjulene, som bor i hvert hjørne av bilen. Det er bare såvidt en tynn bit av hjulbuen som strekker seg ut i kantene, og ellers er det ikke antydning til overhenget som biler flest har. Det betyr at bilen er ekstremt kort, med sine 2,41 meter. Den veier også svært lite - bare 490 kilo. Det er rundt førti kilo mer enn nevnte Renault.

Den er ganske firkantete og «boksete», i mangel av et bedre ord. Med futuristiske kanter og vinkler på alt fra vindusruter til dørene som dekker mer eller mindre hele området mellom hjulbuene. I Citröens promovideo for bilen viser de bilder fra fugleperspektiv, der bilen nesten ser kvadratisk ut.

Designet fremstår ved første øyekast som noe det kan bli litt opphetede diskusjoner rundt. Men produsenten lover at du skal kunne tilpasse mye på bilen, slik at den ser ut slik som du vil ha den. Hva det eventuelt inkluderer utover farger og interiør er imidlertid ikke sikkert.

Snur på mindre plass enn en London-drosje

At bilen er så kort skal også føre til at den klarer seg med en diameter på 7,2 meter på å kjøre i sirkel, som ifølge Citröen skal gjøre parkering og byferdsel enkelt. Det er smalere enn den maksimale diameteren svarte London-drosjer kan ha, som er 8 meter. En annen manøvrerbar liten bil er nye Honda E som trenger 9,2 meter på å komplettere en komplett kuvending. Men med en lengde på litt under fire meter er Honda E drøyt 50 prosent lenger enn AMI og langt nærmere en «vanlig bil» i størrelse.

En annen ting som ikke er så stor ved AMI er rekkevidden. Bilen leveres med et batteri på skarve 5,5 kWt, som er mindre enn det du finner i mange plug-in-hybrider, og rekkevidden er på 70 kilometer. Når «tanken er tom» lades den på tre timer fra en helt vanlig stikkontakt. Citröens pressemelding sier ikke om bilen vil støtte hurtiglading.

Leveres fra juni

I tillegg til vanlig salg, eller langtidsleie/leasing, vil Citröen AMI også bli leid ut på ekstrem korttidsbasis i enkelte europeiske byer. Konseptet vil være omtrent likt det du kanskje kjenner fra elektriske sparkesykler, der du betaler en minuttpris for tiden du bruker bilen.

Foreløpig ligger det an til at AMI dukker opp i Frankrike, Spania, Italia, Belgia og Portugal. Salget begynner i mars med forventet levering til de første kundene i juni.

annonse