Nyhet

LG stiger, Sony Ericsson faller

Gartner kunne i går presentere de første kvartalstallene for 2008. Men det er ingen lystig lesning for mobilprodusentene. Salget av dyrere telefoner stuper, særlig i Europa.

Fra jul til slutten av mars ble det nemlig solgt 16,4 prosent færre telefoner i Europa mot samme tid i fjor. Ifølge Gartner er dette første gang mobilsalget faktisk går ned i Europa, og dette merkes veldig godt innad i bransjen.

Rammer Sony Ericsson

Spesielt Sony Ericsson blir hardt rammet. Selskapet har Vest-Europa som sitt kjernemarked, og hadde allerede på forhånd varlset at selskapet slet med å fylle salgsprognosene sine. Med totalt 22,1 millioner solgte telefoner faller produsenten ned på en femteplass på listen over verdens største produsenter, en nedgang på 0,9 prosent.

Det koreanske tvillingparet LG og Samsung derimot kan notere seg gode tider. Samsung økte markedsandelen til 14,4 prosent mot 12,4 i fjor, med 42,4 millioner solgte enheter. LG gikk fra 6,4 prosent til 8 prosent, og har dermed passert Sony Ericsson. Både Samsung og LG varslet tidligere i år at de ville skru på bremsene i vente av økonomiske nedgangstider, noe som foreløpig for deres del ikke har vært nødvendig.

Tror ikke på Motorola

Selskapet som virkelig har grunn til å deppe er Motorola. Ikke uventet faller markedsandelen som en stein, og produsenten vil trolig være i fritt fall fremover til den eventuelt finner en erstatning for Razr. Med en markedsandel på 10,2 prosent står også Motorola i fare for å tape tredjeplassen til LG, og i verste fall fjerdeplassen til Sony Ericsson, med mindre nye modeller kommer.

Gartner på sin side tror ikke på Motorola og sier selskapte vil gjøre det miserabelt ut året, uten å klare å lansere noe spenstig i andre halvdel av året.

Sist men ikke minst: Nokia troner på topp som før og økte markedsandelen sin fra 35,5 prosent i fjor til 39,1 prosent i første kvartal i år. Selv om Nokia nok også merker godt salgssvikten i Europa, bidrar salg av veldig billige telefoner i utviklingsland til en sterk vekst.

Totalt ble det solgt 294,3 millioner telefoner på verdensbasis i første kvartal. Dette er en vekst på 13,6 prosent fra samme tid i fjor, men lavere økning enn forventet. Men holder salget seg ut året vil antallet solgte telefoner nærme seg 1,3 milliarder bare i år.

(Kilder: Cellular-News, BT, Gartner)

Les også
Sony Ericsson svinger øksa
Les også
LG vil på pallen
Les også
Sony Ericsson trekker Sony ned
Les også
Sony Ericsson kutter 2000 jobber
Les også
Ingen over, ingen ved siden
Les også
Her har Nokia 70 prosent markedsandel
Les også
Lilleputten blir verdens tredje største
Les også
Sony Ericsson sliter i Europa
Les også
Taper gigantsummer hver uke
Les også
Europa slår 3G-rekorder
annonse