Tek.no

Nyhet

Fullformat Nikon-kamera

Nikon D3 - Det råeste kameraet til nå?
Erik Faarlund
23 Aug 2007 08:43

Fullformat
Canon har hatt stor suksess med sine fullformatkameraer, og det har nesten blitt reist som et krav at andre produsenter skulle følge etter, ikke minst Nikon, som er Canons største konkurrent. Men produksjonen av slike sensorer er vanskelig, og dermed er det ikke helt elementært å kaste seg på banen for å konkurrere med noen som har mange års erfaring med nettopp slike sensorer.

Derfor har det helt sikkert vært lurt av Nikon å vente, og vi antar at Nikon dermed har unngått en del potensielle feil. Det som gjenstår er et kamera som i høyeste grad kan konkurrere med Canon, men som likevel ikke har lagt seg i helt samme sporet.

Pressekamera
I proffmarkedet, har Canon fullformat og vannvittig oppløsning for blant andre studio- og naturfotografer, og 1,3x crop med mer moderat oppløsning og høy hastighet for pressefotografer. Nikon har valgt å lage et presse-kamera i stedet. 9 bilder pr. sekund og 12 megapiksler på fullformatsensor, gjør dette til et råskinn.

Selv om vi ikke kan si noe om bildekvaliteten ennå, kan vi spekulere litt. Dette er en helt ny CMOS bildebrikke, med andre ord samme teknologi som Canon benytter. Oppløsningen er den samme som på Canon EOS 5D, og siden dette er et dyrere og nyere kamera, bør vi kunne forvente oss et resultat som er hakket bedre enn dette. Det lover meget bra, og kan gjøre at noen redaksjoner rundt om i verden skifter tilbake til Nikon. De siste årene har Canon fått regjere på denne banen nesten alene, og det er på tide at noen gir dem litt konkurranse. Det eneste vi forundrer oss over, er at Nikon har latt det gå så lang tid.

ISO 25600
En ting som kan gi et hint om egenskapene til kameraet, er ISO-verdiene som blir tilbudt. Som standard kan du velge verdier mellom 200 og 6400. Så finnes det en boost-funksjon som utvider området i begge ender, til 100-12800. Og som om ikke det var nok, så finnes det en Hi2 ISO, som tilsvarer 25600! Vi tviler vel litt på at den siste er særlig brukbar, men tenk hvilke muligheter det gir hvis du kan ta brukbare bilder på ISO 12800? Det er vel bare en våt drøm for mange.

Spennende Live view
LCD-skjermen på D3 er heller ikke en som bør forbigås i stillhet. Den er på tre tommer, med oppløsningn på hele 922 000 piksler, noe som bør gi et ganske utrolig skarpt bilde, og gjøre det langt lettere å vurdere skarphet på bilder du har tatt. Et annet bruksområde for denne oppløsningen er live-view. Flere og flere tilbyr dette, men teknologien er ennå ung, og det er muligheter for forbedringer – muligheter Nikon har benyttet seg av. For første gang ser vi nemlig muligheten til å bruke autofokus uten at speilet og lukkeren må lukkes. Sensoren kan benytte såkalt kontrast detektering, slik kompaktkameraer gjør, for å fokusere. Det gjør funksjonen langt mer anvendelig. Når du da også har oppløsning nok til å få et sylskarpt bilde, blir live view langt mer anvendelig.

3-tommers skjerm med live view og 922 000 piksler.

I tillegg til alt dette har naturligvis kameraet mye av alt – fokuspunkter, lysmålefelter, fokusmetoder, eksponeringsverdier, funksjoner – de har til og med lagt inn D-lighting, lukker som tåler 300 000 eksponeringer, tilbehør, og selvfølgelig objektiver. Apropos objektiver, så har D3 en DX-modus, der det bare benytter den midterste delen av sensoren. Du får da 5 megapiksler, og kan bruke DX-objektiver.
Hele herligheten er pakket inn i et kamerahus som måler 159,5 x 157 x 87mm og veier 1390g med batteri.

Pris i Norge er foreløpig ukjent, men veiledende i Europa er 5180 Euro, som burde bety en pris på mellom 40 og 50 tusen kroner i Norge. Salget starter i november.

Nikon har pressekonferanse i dag, og vi kommer tilbake med mer informasjon etter det.

annonse

Les også