Til hovedinnhold

Oppdaterte modeller fra Canon

Mens Sony og Panasonic tvinger filbaserte videokameraer på brukere i alle brukersegmenter, holder Canon seg relativt rolig i det semiprofesjonelle markedet. Helt siden XL-H1 har de stolt på HDV-standarden og konkurrert med modeller som Sony Z1 og Z7.

Nå er japanerne ute med en oppdatering av sine kameraer XH-A1 og XH-G1. Dette er to tilnærmet like modeller som vi gjorde en test av i fjor. De nye utgavene legger på en ”s” til slutt i produktnavnet og skilter i hovedsak med små forbedringer på et allerede velfungerende produkt.

Av nyheter kan vi nevne flere muligheter i lydkontrollen, bla. mulighet for å spille inn både kameramikrofon og en ekstern mikrofon. I tillegg til en limiter på begge kanaler, noe som hjelper deg med å unngå overstyrt lyd.

På bildesiden finner vi noe tilsvarende i form av en AGC (Automatic Gain Control). Hvitbalansen er blitt mer detaljert ved at du selv kan justere hvilken fargetemperatur du vil jobbe etter. Også flere andre små finesser er implementert for å øke kontrollen på bildet under opptak.

Også objektivet har fått en overhaling. Med zoom, fokus- og blenderring, samt fokus-preset med fire ulike overgangshastigheter. En nyvinning er muligheten til å begrense arbeidsområdet til fokus og blender, slik at du ikke fokuserer forbi motivet. Absolutt en nyttig funksjon i flere tilfeller.

Det er selvsagt bra at Canon tar seg bryet med å perfeksjonere sine produkter, men en kan stille seg spørsmål ved hvorfor de ikke prøver seg på det markedet Panasonic og Sony nå er tungt inn i. Du kan nesten ikke vurdere å kjøpe et nytt videokamera til over 30’000kr i dag uten å stille deg selv spørsmålet om det ikke er på tide å gå over til filbasert arbeidsflyt. Personlig har jeg tro på at et minnekort i et XH-G1s og et lagringsformat av litt bedre kvalitet enn HDV absolutt vil kunne få sjefene hos Sony og Panasonic til å se seg over skulderen.

Mer om
annonse