Nyhet

Kamera på egne ben

I våre kameratester her på Akam snakker vi mye om detaljoppløsning, støy og skarphet, og på forumet går diskusjonen hett om hvorvidt filter på objektivet gir dårligere kvalitet eller ikke. Folk diskuterer så busta fyker om bildestabilisering i kamerahuset er mer effektivt enn stabilisering i objektivet, og hvorvidt det ene objektivet er skarpere enn et annet. En ustabil fotograf fører imidlertid til at langt flere blikskudd går tapt enn alle disse tingene til sammen, for det mange glemmer er at det finnes en type stabilisering som ikke bare er langt mer effektiv enn alle andre, i enkelte situasjoner, den er også gammel som alle hauger.

Mange av våre lesere bruker stativ. Foto: iStock
Manfrotto M816, produktguidens dyreste stativ. Prisen er kr 23 441,-

Vi snakker selvsagt om stativer. De finnes i alle størrelser og prisklasser, og du finner dem i vår produktguide, etter litt leting, under tilbehør. De har vært lagt der, halvveis bortgjemt, fordi vi trodde relativt få brukere var interessert i å kjøpe seg et stativ, og de tydeligste plassene har derfor vært forbeholdt de mer populære produktkategoriene. Trodde vi da.

Akams ferske brukerundersøkelse viser nemlig at ikke mindre enn 26,8% av de brukerne som svarte på undersøkelsen har gått til innkjøp av et kamerastativ de siste seks månedene. Dette er svært høye tall og ikke så rent lite gledelig, fordi det viser at våre kjære lesere ikke bare er opptatt av det siste innen fototeknologi, men også hva som faktisk gjør bildene bedre. I tillegg til dette sier hele 17,1% av de som svare at de har planer om å kjøpe stativ i løpet av de neste 6 månedene. Det vil altså si at en svært stor andel av våre lesere eier et fotostativ, noe som sier en del om hvor seriøst de tar sin fotointeresse. Tradisjonelt er det nemlig langt mer nærliggende for folk å bruke penger på de litt mer "sexy" tingene som kamerahus, objektiv og blitz.

Det er imidlertid mange amatørfotografer som ikke klarer å holde et speilreflekskamera stabilt uten stativ, og for dem vil vi anbefale denne guiden. Også mer erfarne fotoentusiaster kan ha godt av å repetere litt av dette innimellom.

Har du ennå ikke kjøpt deg et skikkelig fotostativ, bør du gjøre det før vintermørket faller helt og fullt på for denne gang. Du finner et stort utvalg stativer og stativhoder i produktguiden, fra store stativer av "oljeriggtypen", tiltenkt profesjonelle fotostudioer, til mindre og lettere saker.

Les også
Uskarpe bilder med dårlig stativ
Les også
Gorillapod for enda større kameraer
Les også
Stå stille!
annonse