Tek.no

Nyhet

3G-WLAN på toget

Silje Gomnæs
22 Juli 2005 00:00

Det er ingen hemmelighet at Norge ikke er verdens mest fremadstormende land med tanke på utviklingen av høyhastighetstog.

Dermed tar det fortsatt en god stund å komme seg fra nord til sør og omvendt her til lands.

Hvor fint hadde det da ikke vært om du hadde muligheten til å surfe på Amobil.no mens du sitter og ser fjell og daler suse forbi?

Med NECs nye oppfinnelse er det ikke sikkert vi må vente så mange år før dette blir en realitet.

Oppfinnelsen har fått navnet Litebird, og er foreløpig på prototypestadiet. Litebird er en trådløs ruter som installeres i toget. Ved hjelp av IP-teknologien kobles ruteren så opp mot 3G-nettverk ved hjelp av såkalt roaming.

Signalet distribueres deretter videre til brukerne på toget. Alt du trenger for å kunne benytte denne tjenesten er et trådløst nettverkskort i din bærbare PC.

Vi ser da for oss at togselskap som vil tilby denne tjenesten har roamingavtaler med landets forskjellige teleselskaper, og at passasjerene betaler en pris for å få benytte seg av nettet under reisen.

Ruteren skal også kunne installeres i biler og andre mobile fremkomstmidler.

200 kilometer i timen
Dette er imidlertid ikke NECs første forsøk med denne typen tjenester. Allerede i 2003 lanserte selskapet et liknende system som skulle tilby trådløst nettverk i biler som kjørte i opp til 330 kilometer i timen.

I følge NECs egen pressemelding skal Litebird kunne tilby 6Mb i sekundet i en hastighet av 200 kilometer i timen.

Hvis en slik tjeneste skulle bli aktuell i Norge, bør i hvertfall ikke ruteren ha problemer med å henge med togenes hastighet.

Stafettpinnen er herved overlevert NSB, og vi håper at vi ikke må vente så altfor mange år før vi kan nyte slik luksus på norske tog.

(Kilder: NEC, Wireless Watch Japan, The Auto Channel, PhysOrg)

Les også
Mobilene flyr
Les også
Mini-WLAN på vei?
Les også
Når du må finne WLAN
annonse

Les også