Nyhet

Retrotest: Vi tester denne telefonkiosken

De tradisjonelle røde telefonkioskene er ikke lenger like vanlige som de blå. (Foto hentet fra Wikipedia.no)

I denne ukas retrofil har vi testet en offentlig tilgjengelig telefonkiosk. Vi gikk ut på utkikk etter en god gammeldags og helnorsk rød telefonkiosk, ettersom vi vet av 100 av disse i Norge er bevart.

Disse røde telefonkioskene, som heter "Riks", ble designet i 1932, rundt 20 år etter at telefonkioskene dukket opp på gatene. Oslo Telefonanlegg utlyste en konkurranse om å designe en ny, standarisert telefonkiosk. De skulle ikke koste mer enn 1000 kroner, skulle være solide og lette å sette sammen. Vinneren ble designet av arkitekten Georg Fredrik Fasting fra Bergen.

Les mer om norske telefonkiosker på Wikipedia

Dessverre gikk vi lenge rundt i Bergens gater uten å finne en slik rød telefonkiosk. Det er tydelig at det nå er blå telefonkiosker som i all hovedsak har tatt over. Så vi testet en blå en, med beliggenhet omtrent fem minutter spasering fra kontoret vårt som er midt i sentrum.

"Tilsynelatende" uovervåket?
Telefonene er laget i metall, og virker solide.
De fleste telefonkiosker står åpent, slik at du ikke står i en boks men ute i uværet.

For kriminelle?

Det som noen synes er greit med telefonkiosker, er at de ikke registrerer hvem som bruker dem. På film er de derfor svært populære blant kriminelle, og muligens i virkeligheten også. I vårt testeksemplar ble vi imidlertid informert om at telefonkiosken er "tilsynelatende uovervåket". Om dette betyr at den er overvåket eller ikke aner vi ikke.

De blå telefonkioskene har fått en helt annen design en de gode gamle røde. Denne typen har to dører som begge må åpnes samtidig for at du skal rømmes inn. De er svært tunge å dra opp, noe som gjør det vanskelig dersom du har mye i hendene. Undertegnede følte seg både klumsete og kriminell på én gang under sin inntreden til telefonkiosken.

Når du er inne er du beskyttet mot både regn og vind, noe som er veldig praktisk. Telefonkiosken er også romslig, og glassvinduer gjør at du ikke får en klaustrofobisk følelse. De fleste andre slike telefonkiosker står imidlertid ute i det åpne, slik at du blir like våt som om du skulle snakket i mobiltelefonen.

Selve telefonapparatet har et deksel i metall, og virker veldig solid. Telefonrøret er laget i hard plastikk. Det er selvsagt nødvendig at de tåler røff behandlig ettersom de er offentlig tilgjengelig og skal brukes av kriminelle.

Litt plagsomt er det at ledningen fra apparatet til telefonrøret er så kort at du må bøye deg litt for å snakke i telefonen dersom du er 190 høy eller mer. Skjermen som viser informasjonen om samtalen er plassert så langt nede at folk flest må bøye knærne for å se hva som står der.

Telefonkioskene tar fortsatt mynter. Men veldig mange av dem.
Vi mistenker at enkelte telefonkiosker kan inneholde ubehagelige lukter, som urin og øl, men vårt testeksemplar var luktfri.

Tømmer lommeboka di

I telefonkiosken var det klistret et A4-ark som fortalte at apparatet både kunne mates med norske kroner, Euro, kredittkort eller egne telekort. Prisene ble vi imidlertid ikke informert om. I stedet står det oppgitt en nettadresse du kan gå til for å sjekke priser.

Dette krever igjen at du har en mobiltelefon eller en bærbar PC med internettilkobling med deg. Dersom du hadde det hadde du sannsynligvis ikke stått inne i telefonkiosken.

Da vi prøvde å gå til nettadressen vel tilbake på kontoret, fant vi ut at nettadressen ikke lenger var i bruk. Dermed måtte vi søke oss frem til prisene. Her er dagens "prisoversikt".

Prisen på telefonsamtaler er 40 kroner for 23 tellerskritt - som er en skikkelig gammeldags og for de fleste uforståelig måleenhet for telefonsamtaler. Grovt regnet betyr dette at det koster 40 kroner for 8 minutter i Norge. Hver tellerskritt varer kortere hvis du ringer til utlandet.

Dersom du bruker et internasjonalt telekort må du i tillegg betale en oppstartsavgift på ti kroner.

Vi la på en femmer og ringte til et vanlig mobilnummer. Telefonsamtalen varte i 27 sekunder før den ble brutt, noe vi absolutt ikke syntes var verdt femmeren. Heldigvis kunne motparten se nummeret vi ringte fra, som er et vanlig fasttelefonnummer, og ringte tilbake.

Les en forumbrukers tellerskrittguide

For å oppsummere: Svindyrt!

Lydkvaliteten er det ellers ingenting å si på, foruten at det ikke er mulig å stille volumet. Ettersom testeksemplaret vårt sto nært en bilvei ble både vi og motparten ganske forstyrret av støyen, og tunghørte ville nok hatt store problemer med å oppfatte det som blir sagt.

I telefonkiosken står du i ly for vær og vind. (Alle foto: Einar Eriksen)

Konklusjon

Med det første tenkte vi at dette kunne bli en hyggelig opplevelse, ettersom en telefonkiosk beskytter mot vær og vind og virker som et fredelig sted å snakke i telefonen.

Men dersom det er stedet og værisolasjonen som er attraktivt, anbefaler vi heller å ta en mobiltelefon med inn i telefonkiosken for å føre en samtale. Det viser seg nemlig at prisen for å ringe fra disse boksene er temmelig høye. Hvem er villig til å betale fem kroner for en 27 sekunders telefonsamtale?

Før i tiden var telefonkiosker eneste løsningen, ettersom disse dukket opp på gatene allerede i 1910-årene og mobiltelefoner ikke ble vanlig før på slutten av 90-tallet. I dag virker de ikke like nyttige. Med høye ringepriser, lavt volum og dører som er nærmest umulig å åpne uten å legge fra deg alt du har i hendene, har vi ikke tenkt å legge mobilen igjen hjemme med det første.

De har historisk verdi, de kan være nyttige dersom en nødsituasjon oppstår i nærheten og alle innenfor rekkevidde har flatt batteri på mobilen, og de kan være nyttige dersom du av en eller annen grunn ønsker å skjule identiteten din når du ringer.

Ellers er mobiltelefonen både mer praktisk og billigere i bruk.

Les også
Retrotest: Nokia 7110
Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: Siemens MC60
Les også
Retrofil: "Dinosaur"-kommunikasjon
Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Retrotest: Ericsson GH688
Les også
Retrofil: Siemens SL55
Les også
Retrofil: Siemens var først
Les også
Husker du disse mobilene?
Les også
Retrofil: Walkman var fortidens Ipod
Les også
Retrofil: Fargeskjermen var ikke unyttig likevel
Les også
Få fastnummer på mobilen
Les også
Retrotest: Siemens S55
Les også
Retrofil: De første kameramobilene
Les også
Retrotest: Siemens C25
Les også
Retrotest: Siemens SL45i
Les også
Retrotest: Nokia 8910
Les også
Retrotest: Samsung P510
Les også
Retrotest: Siemens SX1
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrotest: Ericsson T39
Les også
Retrotest: Nokia 3310
Les også
Retrofil: Fra røyksignaler til mobiltelefoni
annonse