Til hovedinnhold

Windows 7 E betyr trøbbel

Microsoft har bestemt seg for å levere egen utgave av Windows 7 i Europa uten Internet Explorer, en utgave som får navnet Windows 7 E.

Dette er gjort for å blidgjøre EU i forbindelse med antitrustsaken som har pågått i mange år. Saken handler om at det er brukeren som bør få velge hvilken nettleser som installeres. EU mener Microsoft misbruker sin markedsposisjon ved å kun tilby IE i Windows 7.

Nå har Microsoft lagt ut en veiledning som beskriver hvordan brukeren skal kunne installere en nettleser i Windows 7 E, siden den blir levert uten nettleser. Uten nettleser er det jo vanskelig å surfe på nettet.

Ifølge Microsofts veiledning kan brukerne installere en nettleser via eksterne lagringsenheter som en minnepinne eller en CD-plate. Microsoft har i denne anledningen laget en CD med IE8, en CD som ikke er gratis. Det kan nevnes at Firefox er allerede tilgjengelig på en CD via Mozilla Store, men heller ikke denne er gratis.

Kan ikke oppgradere

Det skal nå være klart at Microsoft-kunder i Europa som kjøper nye PC-er før 22. oktober, vil ikke kunne oppgradere fra Vista til Windows 7, det vil si kundene er nødt til å gjennomføre en ren Windows-installasjon. Dette melder nettstedet Techradar.com.

Årsaken til dette er at Microsoft kommer til å levere egen Windows 7-utgave for kunder i Europa.

Det har visstnok pågått møter mellom noen OEM-leverandører og Microsoft, for å prøve å finne løsninger, men saken er fortsatt uavklart.

Opera Software er ikke fornøyd

Selv om Microsoft har bestemt seg for å levere Windows 7 uten IE, er Opera Software fortsatt ikke fornøyd med Microsofts innsats i å gi brukerne mulighet til å velge en nettleser.

Håkon Wium Lie, teknisk sjef hos Opera Software, mener IE ikke blir fjernet helt fra Windows 7, men at nettleseren kun er deaktivert. Lie skal ha kalt Microsofts innsats i Windows 7 E for "minor technical tweak" i en e-postmelding til nettstedet computerworld.com.

(Kilder: Neowin. Techradar, Computerworld)

annonse