Tek.no

Nyhet

Løsner på lisenskravene for dobbelkjerne

Jan Aril Sigvartsen
14 Juli 2005 08:23

Det har vært mye diskusjon rundt hvordan man skal telle antall CPU-er etter at dobbelkjerneprosessorer har kommet på banen. Sett ovenfra kan det faktisk forsvares til en viss grad at to kjerner = to prosessorer, men ettersom prosessormarkedet heretter ser ut til å skalere på kjernebasis og ikke GHz, kan dette bli en dyr affære for sluttbrukeren på sikt.

Etterhvert vil det trolig bli mindretall av enkelkjerneprosessorer på markedet, noe som vil medføre økte kostander på programvare dersom man teller lisenser pr. kjerne.

Oracle har vært blant de mest ytterliggående som har tviholdt på lisensiering pr. kjerne og ikke pr. prosessorsokkel. Nå kan de se ut som om selskapet er i ferd med å løsne litt på kravene - men bare litt.

Ifølge CRN rapporteres det, merkelig nok, at Oracle vil telle én prosessorkjerne som 3/4 fysisk CPU. Med andre ord ser det ut som om man vil kreve lisens ut i fra ytelse - ettersom et dobbelkjernesystem ikke gir dobbel ytelse sammenlignet med enkelkjernesystem.

Modellen vil måtte tåle litt kritikk ettersom den kan bli unødvendig komplisert og ikke nødvendigvis ha samsvar med virkeligheten. Lisensmodellen er allerede aktiv.

Oracle tar seg vanligvis fett betalt for sin databaseapplikasjon. Et lite eksempel er Oracle 10g Enterprise Edition som vil koste rundt 800 000 norske kroner på et 2-veis system med dobbelkjerneprosessorer.

Selskapet vil trolig møte stor konkurranse og argumenter fra selskaper som Microsoft og IBM ettersom både MS SQL og DB2 lisensierer pr. sokkel - ikke på kjernebasis.

(Kilde: CRN)

Les også
Lisensfordel med BladeCenter
Les også
NEC, Oracle danner allianse
Les også
Oracle sikter mot SharePoint
Les også
Dobbelkjerne-Xeon tidligere enn planlagt
Les også
MySQL - på vei mot PostgreSQL, Oracle? (del 2)
Les også
MySQL - på vei mot PostgreSQL, Oracle? (del 1)
Les også
Treg sikkerhetsoppdatering fra Oracle
Les også
VMware klar for dobbelkjerne
Les også
Oracle-database oppgraderes
Les også
Massiv DB2-front mot Oracle
annonse

Les også