Til hovedinnhold

TCL viste frem en helt unik rullbar mobil

Lar deg utvide skjermen når du trenger det.

Denne telefonen kan rulles sammen
Skjermdump YouTube
Ole Henrik Johansen

To nye mobilprototyper fra produsenten TCL gir nå en smakebit på hva du har i vente fra selskapet på mobilfronten. På menyen står blant annet en mobil som er sammenrullbar, melder The Verge.

De to modellene ble vist frem til flere amerikanske medier, hvor skjermteknologi naturlig nok sto i hovedfokus.

Produsenter som Samsung, Motorola og Huawei allerede har lansert mobiler med skjermer som kan brettes. TCL høyner nå antallet steder du kan brette skjermen til to på den andre av de to prototypene som ble vist frem.

Slik ser telefonen ut. Til venstre ser du baksiden når den er rullet sammen. Og det høyre bildet viser baksiden når skjermen er rullet helt ut. Da blir telefonen et slags nettbrett i størrelse med 7,8 tommers skjerm.
TCL

Sammenrullbar

Det er lite tvil om at produsentene utforsker mulighetene som OLED-teknologien gir til å lage nye type skjermer for mobiler. En av teknologiens styrker er at skjermen er svært fleksibel.

Den ene av prototypene som TCL hadde med seg kan nemlig rulles ut og inn, alt ettersom hvor stor skjerm du vil ha.

Videoen til The Verge, som du kan se lenger ned i artikkelen, viser en demo-snutt fra TCL om hvordan teknologien fungerer.

Du trekker telefonen ut eller inn, og den resterende delen av skjermen rulles rundt på baksiden av telefonen når du ikke bruker den. Angivelig skal denne mekanismen bli motorisert for å gjøre det enklere å rulle skjermen inn eller ut.

Under ser du bilder der skjermen er markert med blått, som illustrerer hvordan skjermen brettes på baksiden av skjermen. Den går da fra å være 6,75 tommer til 7,8 tommer. Nesten en dobling av skjermarealet. (Skjermdump fra YouTube).

Teknologien gir oss assosiasjoner til rulle-TV-en som LG har utviklet de siste årene. Løsningen har en del likheter, selv om LGs langt større skjerm bruker en «garasjedør» på baksiden for å støtte opp panelet.

Sammenlignet med muligheten for å brette skjermen, virker jo en rullbar løsning vel så smart med tanke på det som er hovedutfordringen til slike skjermer – at de skal tåle bruk og ytre påvirkninger over tid.

Det har jo allerede vist seg at for eksempel Samsung sin brettbare flipptelefon, Galaxy Flip Z, relativt enkelt får riper i plastbelegget som beskytter det syltynne glasset.

Se videoen fra The Verge her:

Kan brettes to steder

Likevel er det en brettemobil som er nærmest å nå butikkhyllene, skal vi tro The Verge. Og det spesielle med TCL sin brettevariant er at den kan brettes sammen på to steder.

Mens de andre konkurrentene har telefoner som brettes på midten, har TCL lagt til et ekstra ledd som gjør at du bretter skjermen sammen til en tredjedel av størrelsen.

Det betyr at du også kan velge mellom tre ulike skjermstørrelser. Enten helt brettet sammen, hvor den minner mest om en tradisjonell telefon. Eller så kan du brette ut den ene siden for en mellomting, før du bretter du den siste delen slik at du får en skjerm på størrelse med et nettbrett.
Under ser du bilde av hvordan den ser ut helt brettet sammen og helt brettet ut. (Skjermdump fra YouTube).

I videoen påpekes det at prototypen er ganske så tung, siden blant annet hengslene er laget i metall. Men det virker samtidig som de to hengslene får jobben gjort på en god måte.

Telefonen hadde dessuten en fungerende Android-plattform, noe som vel indikerer at vi forhåpentligvis ikke trenger å vente så altfor lenge før den kommer for salg. Selv om tidligere erfaringer tilsier at det skal holde hardt om den dukker opp i år.

Og prisen er ikke kjent. Men magefølelsen vår tilsier at den nok blir relativt stiv.

(Kilde: The Verge, YouTube)

annonse