Tek.no

Nyhet

Oppos nye ladeteknologi kan fullade en telefon på 20 minutter

Oppo
15 Juli 2020 12:54

At mobilleverandøren Oppo jobber med 125 watts mobillading har vært kjent en liten stund allerede, men nå er teknologien offisiell.

Aldri hørt om Oppo, sier du? De er en stor leverandør spesielt i Asia, og har samme eiere som OnePlus, Vivo og Realme.

20 minutter

Oppos «flash charge» vil kunne lade en kompatibel telefon med et batteri på 4.000 mAh (tilsvarer batterikapasiteten i en Samsung Galaxy S20, for eksempel) i løpet av 20 minutter. På fem minutter skal batteriet kunne lades fra null til 41 prosent.

Det vil i tilfelle senke Oppos egen rekord med rundt ti minutter. Dagens Oppo Reno Ace bruker rundt en halvtime på fullading ved hjelp av en lader på 65 watt, mens søsterselskapet Vivo har varslet 120 watts-lading som skal kunne fullade et 4.000 mAh-batteri på 13 minutter.

Foreløpig eksisterer det imidlertid ingen telefon som kan dra nytte av verken Oppo eller Vivos superlading. Laderen til Oppo ser omtrent ut som en liten MacBook-lader, og bruker USB-C i begge ender. Den er naturligvis også kompatibel med de tidligere VOOC- og SuperVOOC-standardene fra Oppo, og støtter også USB-C Power Delivery inntil 65 watt og PPS inntil 125 watt.

Ti nye temperatursensorer og overspenningsvern i sikringen skal sørge for at ladingen skjer på en sikker måte.

Oppo

65 watt trådløst

Oppo lanserer også en ny form for hurtig trådløs lading. Deres såkalte AirVOOC-lader kan levere 65 watt trådløst, og skal med det kunne fullade et 4.000 mAh-batteri på rundt halvtimen.

Designet er klart, men Oppo sier ingenting om når den vil være tilgjengelig eller eventuelt hvilke telefoner som vil støtte den raske ladingen. Laderen vil imidlertid også støtte Qi-standarden, så den vil kunne brukes til å lade nærmest enhver telefon som støtter trådløs lading, om enn med lavere effekt.

Et spørsmål er naturligvis hvor kraftig denne lynraske ladingen vil slite på batteriet. Oppo har tidligere bekreftet at hard bruk av den raskeste trådløse ladingen kan svekke batteriet ganske betydelig på kort tid.

40 watt trådløs lading skal kunne knekke ned batterikapasiteten til 70 prosent på likt antall ladinger som tregere 15-watts lading vil redusere kapasiteten til 90 prosent.

Xiaomis Kina-sjef Lu Weibing skriver på sin side i et innlegg på nettsamfunnet Weibo at de estimerer at batterikapasiteten ved 100 watts hurtiglading raskt vil falle med omtrent 20 prosent sammenliknet med 30 watts PD-lading.

– Enkelt sagt blir 5.000 mAh til 4.000 mAh, skriver han.

annonse