Tek.no

Nyhet

Huawei er ikke lenger svartelistet av Microsoft

USA har gitt Microsoft lisens til å handle med kineserne igjen.

22 Nov 2019 14:59

Huawei har vært i ganske hardt vær i nesten hele år, etter at USAs president Donald Trump iverksatte en vaskeekte handelskrig med Kina og dro med seg Huawei i dragsluket. Plutselig kunne selskapet hverken lage nye Android-telefoner eller datamaskiner med Windows på, noe som jo er helt sentralt for en maskinvareprodusent av nettopp mobiler og bærbare datamaskiner.

Nå melder The Verge om at i det minste datamaskinrestriksjonene er borte, ettersom USA nettopp ga Microsoft en ny lisens for å handle med Huawei. Microsoft hadde selv søkt om lisensen, så det er mer presist å si at den ble godkjent.

Microsoft er ett av flere selskaper som igjen begynner å få lov til å selge produkter til Huawei igjen. Viktigst av alt er at Huawei igjen kan kjøpe Windows-lisenser. Det var mangelen på dette som tvang selskapet til å utsette en ny laptop som egentlig skule lanseres på CES Asia tidligere i år, og som gjorde at deres MateBook X Pro måtte tas ut av salg.

Det er imidlertid ikke klart om salget begynner umiddelbart, og om dette også gjelder andre lisenser, som Office-pakken.

Microsoft kan ha ekstra stor interesse av å kunne handle med Huawei

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er imidlertid ikke bare for Huawei at denne lisensen er viktig; foruten det rent finansielle har Microsoft andre interesser i Huawei. De utvikler blant annet Microsofts hybridskytjeneste Azure, som er myntet på servermarkedet.

Det er heller ikke slik at Windows-lisenser i seg selv er nok til at Huawei kan komme på banen. Restriksjonene handelskrigen introduserte gjelder nemlig all handel mellom amerikanske selskap og Kina, så andre leverandører av deler kan fortsatt være forhindret fra handel med Huawei.

Ett slikt eksempel er Intel, som så langt vi vet fortsatt ikke har mulighet til å handle med kineserne.

Les også
Kun én vinnersjanse igjen for Huawei
annonse