Til hovedinnhold

Microsoft har satt «sluttdatoen» for Windows 10

Betyr dette at Windows 11 er på vei? Microsoft har i alle fall satt datoen for når de skal kutte ut oppdateringer til Windows 10.
Microsoft

14. oktober 2025 er datoen Microsoft vil slutte å levere oppdateringer til Windows 10 Home og Pro.

Det heter det i en ny oppdatering på selskapets «Lifecycle» -side for Windows 10. Inntil det skal det komme minst én halvårlig oppdatering til operativsystemet. Tidligere var datoen kun satt som en generell sluttdato for Windows 10, mens det nå altså er spesifisert at både Home og Pro vil slutte å motta oppdateringer på dette tidspunktet, melder Thurrott.

At oppdateringer kuttes betyr i praksis at operativsystemet ansees som dødt og at majoriteten av brukerne bør være gått over på neste versjon. Mange fortsatte riktignok å bruke både Windows 7 og Windows 8 lenge etter at Microsoft kuttet ut oppdateringer.

Merk også at datoen kun er satt for Windows 10 Home og Pro, ikke Enterprise-versjonen for bedrifter. Den vil sannsynligvis holdes i live en god stund lenger.

Ikke siste versjon likevel

Før Windows 10 ble lansert i 2015 sa daværende Windows-sjef Terry Myerson at de så på Windows 10 som «Windows as a service» eller Windows som en tjeneste, og at det ikke lenger ville gi mening å spørre hvilken versjon man var på. Underforstått at dette skulle være den siste nummererte versjonen av Windows.

De tre tidligere Windows-versjonene Windows 8, Windows 7 og Windows Vista hadde hatt cirka tre års levetid hver: Windows Vista kom i 2006, Windows 7 i 2009 og Windows 8 i 2012, men Microsoft har stort sett holdt seg til et tiårig løp når det gjelder oppdateringer. Windows XP var et unntak, og fikk oppdateringer i over 12 år.

Siste nytt om Windows er for øvrig bare en drøy uke unna. Microsoft har kalt inn til pressekonferanse om «fremtiden for Windows» 24. juni, hvor mange har tolket grafikken i innkallingen til at arrangementet skal handle om Windows 11. I tillegg er arrangementet lagt til klokken 11 amerikansk tid, som flere har påpekt er en uvanlig tid for slike arrangementer.

Ny Store

At det kommer en helt ny Windows-versjon virker å være utenfor tvil, da Microsoft spesifikt skriver at de skal avduke «den neste generasjonen av Windows».

Fra tidligere vet vi blant annet at Microsoft har jobbet med følgende:

En ny Microsoft Store med kraftig utvidet apputvalg (blant annet mulighet til å tilby programmer som installeres med såkalte «.exe»- eller «.msi»-filer som Firefox, Chrome og Adobes Creative Cloud-pakke).

En visuell overhaling, med ny startmeny, filutforsker og nye ikoner (hvorav mange av dem oppdateres første gang siden Windows 95!)

I tillegg skal det jobbes med muligheten for å gi over 1000 gamle PC-spill automatisk støtte for HDR, som skal gi dem mer innlevelse på moderne skjermer.

annonse