Til hovedinnhold

Twitter fjernet regelverk som beskyttet transpersoner

Gregory Bull / AP

Tidligere denne måneden valgte Twitter å fjerne en del av regelverket som eksplisitt skulle sørge for å beskytte transpersoner på plattformen. På spørsmål om hvorfor skal de angivelig bare ha svart med en bæsjeemoji.

Det var Gizmodo som mottok den tilsynelatende useriøse responsen fra Twitters pressekontor, da de forsøkte å undersøke hvorfor selskapet skal ha fjernet en setning fra sine retningslinjer for hatefullt innhold, som i praksis bidro til å beskytte transpersoner.

E-post-responsen er derimot et autosvar Twitter-sjef Elon Musk har satt opp på Twitters presse-epost, og skal ikke ha noe med selve denne konkrete forespørselen å gjøre.

Setningen som skal ha blitt fjernet krevde at det ikke var tillatt å målrettet feilkjønne eller dødnavne – altså å bevisst anvende det navnet en person ble gitt forutfor deres kjønnsskifte:

– Vi forbyr målretting mot andre med gjentatte sladder, troper eller annet innhold som har til hensikt å dehumanisere, forringe eller forsterke negative eller skadelige stereotypier om en beskyttet kategori. Dette inkluderer målrettet miskjønning eller dødnavning av transpersoner.

I en pressemelding fra den skeive organisasjonen GLAAD, skriver de at det altså er den aller siste setningen, som var spesifikt rettet mot transpersoner, som nå skal være fjernet.

TikTok, Pinterest og Meta beholder retningslinjer

Sjef i GLAAD, Kate Ellis, uttaler i pressemeldingen at sikkerheten til LHBT+-personer svekkes betraktelig med tilbaketrekkingen av et regelverk, som har vært gjeldende siden 2018.

Hun påpeker samtidig at avgjørelsen skiller dem fra andre plattformer, som fortsatt har regelverk som er ment å beskytte LHBT+-personer.

– Denne beslutningen om å rulle tilbake LHBTQ-sikkerheten trekker Twitter enda mer ut av takt med TikTok, Pinterest og Meta, som alle opprettholder lignende retningslinjer for å beskytte sine transkjønnede brukere i en tid da antitranskjønnretorikk på nettet fører til diskriminering og vold i den virkelige verden.

annonse