Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apples nye MacBook Pro er dårligere enn forgjengeren på ett punkt

Illustrasjonsbilde.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Apple viste for ikke lenge siden frem nye MacBook Air med M2-prosessor, og oppdaterte i samme slengen også Macbook Pro med den samme brikken – men endret også noe i det skjulte, ifølge MacRumours.

Flere YouTubere, deriblant Max Tech, har fått tilsendt eksemplarer av den nye innstegsmodellen med 256 GB lagring og M2-brikke, og kan melde om betydelig lavere hastighet på lagringen enn på forrige generasjon av samme type.

Den eneste forskjellen på maskinene (på overflaten) er at årets modell har M2-brikke, mens fjoråret har den svakere M1-brikken. Så rent umiddelbart virker det utvilsomt merkelig at den nye maskinen skulle yte dårligere på lagringshastigheten.

Slik ser lagringshastigheten ut fra Max Techs tester med Disk Speed Test:

  • 13-tommer MacBook Pro (M1/256GB) Lesehastighet: 2900 MB/s
  • 13-tommer MacBook Pro (M2/256GB) Lesehastighet: 1446 MB/s
  • 13-tommer MacBook Pro (M1/256GB) Skrivehastighet: 2215 MB/s
  • 13-tommer MacBook Pro (M2/256GB) Skrivehastighet: 1463 MB/s

Lesehastigheten er omtrent 50 prosent svakere, mens skrivehastigheten har fått 30 prosent ytelseskutt. Dette er såpass store tall at du nok også vil kunne merke det i praksis ved nedlasting eller prosessering av store filer eller mapper.

Apple MacBook Pro (2022) - M2 8C 10C GPU 13" 8GB RAM 256GB SSD
Apple MacBook Pro (2022) - M2 8C 10C GPU 13" 8GB RAM 256GB SSD

Endret lagringskonfigurasjon har skylden

Så hvorfor er hastigheten såpass mye lavere i den nye maskinen? Den mest sannsynlige forklaringen later til å være en endret lagringskonfigurasjon som ikke påvirker kapasiteten – men som har store konsekvenser for hastigheten.

Ifølge Max Tech, som også skrudde fra hverandre den nye maskinen, har MacBook Pro 256 GB med M2-brikke nemlig kun én NAND-lagringsbrikke. Forrige generasjon hadde to slike på 128 GB hver, noe som også gjorde hastigheten langt høyere siden disse kunne jobbe i parallell.

Du kan se hele demonteringen og forklaringen i videoen under:

Dette ser dessuten ut til å kun gjelde den billigste modellen, altså innstegsmodellen de fleste nok vil gå for. Dette er tross alt ikke billige maskiner til å begynne med, og skal du ha mer lagring får tusenlappene fort bein å gå på.

Neste steg på prisstigen, modellen med 512 GB lagringsplass, har ikke samme ytelsesnedgradering – og har da også to separate lagringsmoduler og kan kjøre dem i parallell. Det samme gjelder de dyrere modellene.

Nøyaktig hvorfor Apple valgte å utstyre billigste modell med ny lagringskonfigurasjon er uklart, men det kan ha ulike forklaringer. Det kan både være kostnadsbesparende for dem og gjøre produksjonen enklere. Det er også mulig at krig og pandemi har gjort det vanskeligere å skaffe til veie lagringsbrikker, mener MacRumours.

Uansett er det altså godt å vite at du kanskje bør vurdere å kjøpe modellen med mer lagring om du skal ha ny MacBook Pro – og da ikke bare for lagringens skyld. I skrivende stund koster modellen med 256 GB 16990 kroner, mens 512 GB driver prisen opp til 19490 kroner.

annonse