Nederland på vei til å forby «lootbokser»
Et flertall i parlamentet støtter forslaget.
Store deler av det nederlandske parlamentet, Generalstatene, har vist støtte til forslaget om strengere regulering av lootbokser i landet.
Eksempler på lootbokser er blant annet FIFA Ultimate Team-pakker og CS:GO-kasser.
Forslaget som fremmes av seks partier, blant andre det kristendemokratiske partiet CDA, må likevel gjennom senatet før det blir lov i landet. Da blir Nederland sammen med Belgia det eneste landene med et slikt strengt forbud.
I juni kom også nyhetene om at Spania også vurderer strengere regulering av lootbokser.
En lang kamp
Politikere i Nederland har lenge forsøkt å forby lootbokser i spill. Lotteritilsynet i landet (KSA) har lenge argumentert for at lootbokser er gambling, og må behandles på lik linje.
I 2018 informerte de spillindustrien om at de så på lootbokser som brudd på landets lover om pengespill.
Tilsynet varslet at utviklere måtte belage seg på store bøter om de ikke omstilte seg etter de nye retningslinjene, men i praksis var likevel ikke dette et forbud.
EA, mest kjent i dette tilfellet for FIFA Ultimate Team-kortene, ville ikke bøye seg. EA anket nemlig, og tok boten på ti millioner euro til høyesterett. Der fikk de den reversert.
Det betyr at den nederlandske retten ikke definerte lootbokser som gambling.
Det nye forslaget vil definere de fleste lootbokser som gambling, og føre til at de reguleres deretter.
Konsekvenser i Norge?
Nylig har Forbrukerrådet i Norge gått hardt ut mot lootbokser i spill. Sammen med over tyve forbrukerorganisasjoner fra 18 land ga de ut en omfattende rapport på praksisen.
FIFA-spillene blir lagt spesielt fokus på i rapporten, sammen med mobilspillet «Raid: Shadow Legends».
Et nasjonalt forbud mot lootbokser kan medføre betydelige konsekvenser for de aktuelle spillene. I noen tilfeller kan det også hende de blir helt utilgjengelig i Norge.
I Belgia og Nederland, hvor lootbokser blir strengt regulert, har selskaper nektet å omstilt seg disse reguleringene. Da har noen utgivere heller valgt å droppe lansering i landene totalt.
Activision Blizzard droppet nylig å lansere «Diablo: Immortal» i Belgia og Nederland.
Vi har forsøkt å få tak i Forbrukerrådet og EA Games for kommentar, uten hell.