Til hovedinnhold
NyhetAsus ROG Avalon

Dette kan være fremtidens selvbygger-pc

Asus viste frem spennende modulbasert konsept under Computex.

Tek.no/ Taipei: Alltid har vi den ene rebellen som ikke følger resten av røkla, og i forbindelse med Computex var det Asus som tok den tittelen da de tyvstartet med sine to pressekonferanser dagen før selve messen gikk av stabelen. Mens de tidlig på dagen lanserte nye ultrabærbare og hybrider, var det deres spill-sentrerte Republic of Gamers-satsning det dreide seg om et par timer senere.

Undertegnede oppfattet denne ROG-pressekonferansen nærmest som selve definisjonen av selvglorifisering, der både selvhyllester fra toppledelsen og arrangert skryt fra sponsede esport-utdøvere satt svært løst og stod for brorparten av showet.

Men, heldigvis ble det plass til noen nye produkter vi kunne skrive hjem om etter hvert. Blant nyhetene fant vi ingen umiddelbare «gamechangere», men et konsept på en modulbasert selvbygger-pc, «ROG Avalon», vekket jammen litt interesse.

Det lanseres drøssevis av nye produkter i Taiwan:
Her finner du alle sakene våre fra Computex 2016 »

3D-hovedkort

Tenk tilbake. Gjerne til midten på 90-tallet. Husker du hvordan hovedkortet i datamaskinen din så ut? Det var ikke så annerledes enn i dag, nei. Riktignok var det andre tilkoblingsporter på det, men poenget er uansett at det har holdt seg paddeflatt i over 20 år. I dag, hvor pc-er selges i nye former og stadig mer kompakte størrelser, passer ikke dette seg like godt. Om du parer denne trenden med det faktum at dagens unge ikke er like interesserte i å bygge sin egen pc helt fra scratch, var det bare et tidsspørsmål før den modulbaserte og kompakte Avalon så dagens lys.

Hovedkortet er ikke lenger paddeflatt.

For med Avalon har Asus gjort noe smart. De har nemlig utformet hovedkortet rundt det kubeformede kabinettet dens, og ikke omvendt. Dermed er ikke lenger hovedkortet en stor flate, men heller et vaskeekte 3D-hovedkort med flere mindre kretskort koblet på hovedkretskortet i flere vinkler og posisjoner. Dette øker både plassutnyttelsen og bedrer luftflyten inne i kabinettet.

Slutt på kabelsalat

Via skuffene på fremsiden kan du raskt bytte SSD-er eller harddisker. Standard minnemoduler benyttes.

Der Avalon kommer med hovedkort, samt en lukket vannbasert eller en massiv luftbasert kjøleløsning for prosessor ferdig installert, er den som nevnt ellers modulbasert. Det vil si at den ved hjelp av adaptere, og gjennom luker rundt om på kabinettet, tar imot flere av de andre nødvendige komponentene du trenger, slik som grafikkort, SSD-er og strømforsyning.

Slik kan du ikke bare gjøre selve installasjonen uten å ta i en eneste kabel, men med mindre du skal skifte prosessor eller minne lar dette seg gjøre fra fronten av maskinen uten å åpne kabinettet i det hele tatt. Bare dra ut en luke, bytt komponent og skyv det inn.

Også elementer som I/O-brettet i bakkant blir modulært slik at det kan komme i flere ulike utførelser. Asus ser for seg at en som planlegger å bruke maskinen til VR-opplevelser vil sette pris på flere USB-porter i bakkant, mens hjemmekino-entusiaster gjerne vil bytte ut disse med flere innganger for lyd.

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

Det finnes tre ulike I/O-moduler, for VR, hjemmekino og arbeid.

Et glimt av fremtidens selvbygger-pc?

I/O-porten på baksiden er også modulær og kan byttes ut slik at du får porter som er tilpasset dine behov.

Foreløpig er det slik at Asus’ egne spesialtilpassede grafikkort er alene om å passe inn i Avalon, noe som først og fremst har med energiforbruk, luftflyt og størrelse å gjøre. Asus er imidlertid svært klare på at Avalon bare er på konseptstadiet, og at de på nåværende tidspunkt er interesserte i å få tilbakemeldinger fra bransjen for hvordan Avalon kan bli enda mer brukervennlig og kapabel.

At dette, når det eventuellt kommer, blir en dyrere affære enn å bygge pc på «gamlemåten» kan vi helt sikkert regne med, men så er det også mulig at Asus her er inne på noe som kan aktualisere selvbygger-maskiner for langt flere enn i dag. Det ville i så fall være en skikkelig gavepakke til kommende generasjoner.

Les mer om konseptet Avalon hos Asus »

Acer prøver seg med en modulær «Lego-pc» for tiden:
– Uten at vi syntes denne ble noen suksess »

Les også
HP sender dette slagskipet inn i krigen om entusiastene
Les også
Det du ser på bildet er bare strømforsyningen...
Les også
Predator G1 er høy og tynn, men også stinn av krefter
Les også
Vi har sett på EVGAs DG-87
Les også
MSI Nightblade X2 og Asus ROG G20CB: «Gidder» du ikke bygge spill-PC-en din selv?
annonse