Tek.no

Nyhet

Denne dronen kan lande på en vegg, og klatre oppover

Amerikanske forskere har laget en ekte «James Bond»-innretning.

Stanford/YouTube
21 Mar 2016 13:48

Etter hvert som droner blir stadig mer populært på forbrukermarkedet jobbes det iherdig med å finne nye bruksområder for de flyvende maskinene. Nå har forskere ved det amerikanske universitetet Stanford laget en drone med ganske unike egenskaper.

Dronen har fått navnet SCAMP, som står for «Stanford Climbing and Aerial Maneuvering Platform». Som navnet antyder dreier det seg om en drone som både kan klatre og fly.

Føtter med metallkroker

Maskinen drives med propeller som en vanlig drone, men kommer med en spesiell «hale» på den ene siden som gjør at dronen vippes over i en vertikal posisjon når den kommer i kontakt med en vegg.

Oversikt over virkemåten.
Stanford

Ved hjelp av sensorer ombord vil rotorene automatisk skrus opp til maksimalt styrke ved kontakt med en vertikal overflate, som gjør at dronen presses inn mot veggen. Når dronen så har stabilisert seg skrus rotorene av, og maskinen kan dermed klatre oppover veggen.

Klatringen muliggjøres ved hjelp av spesielle «føtter» utstyrt med små metallkroker som fester seg i små ujevnheter på veggen. Disse føttene bytter på å dra dronens vekt og drar på denne måten dronen oppover veggen.

Kompenserer for feilgrep

Maskinen er også utstyrt med en smart funksjon som gjør at rotorene automatisk starter igjen dersom dronen slipper grepet, slik at den får en ny sjanse til å feste grepet. Når den skal fly avgårde igjen vipper den opp en liten pinne på undersiden, som legger dronen i en horisontal posisjon.

Meningen er blant annet å bruke dronen til å hente inn informasjon i katastroferammede områder hvor det er vanskelig å lande på horisontale overflater. Det er imidlertid ikke mulig at teknologien kan danne grunnlaget for et forbrukerprodukt.

Mer informasjon finner du hos Stanford University, og se også demonstrasjonsvideoen under.

Nå har det kommet en drone som kan levere pizza: Robotrevolusjonen har begynt på New Zealand »

(Via Engadget)

Les også
Så fort du slipper denne spesielle kameradronen så svever den automatisk
Les også
Denne dronen kopierer tegninger du lager på tegnebrettet
Les også
Video: Her «styrer» han Donald Trumps ansikt i sanntid
Les også
Droner med FPV-funksjonalitet: Disse billige dronene lar deg se det du filmer i sanntid
Les også
Denne dronen kan kjøre både i luften og under vann
Les også
Her setter den norske dronen verdensrekord i løftekapasitet
annonse

Les også