Til hovedinnhold

Helt ny firetommers iPhone kan komme i starten av 2016

Treffsikker Apple-spåmann hevder Apple vil slippe kompaktmodell.

Niklas Plikk, Tek.no

I flere år tviholdt Apple på relativt små skjermer, og dermed også kompakte telefoner. I forkant av hver ny iPhone-lansering gikk ryktene om at skjermstørrelsen ville øke, men det skulle altså ta lang tid før vi kom til skjermer på henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer. Disse debuterte i fjorårets iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

— Ny kompakt iPhone på vei

Sammen med disse nye skjermene kom også den ene salgsrekorden etter den andre for Apple. Likevel mangler det ikke på iPhone-brukere som foretrekker den gamle skjermstørrelsen på fire tommer.

Appleinsider.com melder nå om KGI Securities-analytikeren Ming-Chi Kuo som mener Apple har en ny kompakt utgave av iPhone på vei.

I et notat de har fått tak i hevder Kuo at etterspørselen etter en mindre iPhone-utgave fortsatt er stor, og at Apple jobber med å tilfredsstille den. Dette vil vise seg som en iPhone med fire tommer stor skjerm som lanseres samtidig som neste års iPhone 7-modeller, spår analytikeren.

Spoler vi tiden tilbake til før fjorårets iPhone 6-lanseringer støter vi igjen på samme analytiker. Den gang hevdet han at iPhone-modeller med større skjermer, henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer var på vei. Apples smartklokke Watch ventet han i to ulike modeller.

Les om Kuos spådommer før fjorårets Apple-lansering »

En oppgradert Apple TV sto også på listen over enheter han ventet ville dukke opp. Nå var riktig nok en del av disse ryktet fra før, men Kuo og KGI var påfallende treffsikre.

Slik så Kuo og KGI Securities' plansje ut i fjor. Spådommene har stort sett vist seg å stemme. Foto: KGI Research

Påstanden om en helt ny MacBook Air på 12 tommer viste seg å ikke stemme. Eller, vent nå litt. Dette viste seg å handle om den syltynne knøttemaskinen som bare heter MacBook.

Det er med andre ord ingen hvem som helst som kommer med disse spådommene. Spørsmålet er om han er like treffsikker i år.

Får kanskje ikke 3D Touch

Om vi returnerer til den ventede mini-iPhonen har Kuo imidlertid ikke bare gode nyheter. Fordi Apple kan behøve å skille modellene fra hverandre spår han at telefonen kanskje ikke får 3D Touch-funksjonen, der skjermen kan måle hvor hardt du trykker.

Det er fryktelig vanskelig å spå hva Apple vil gjøre, men vi ville blitt litt overrasket av et slikt valg. Selv om vi ser at Apple kan få behov for å skille telefonene fra hverandre på flere egenskaper enn bare størrelse, har selskapet tradisjonelt vært svært forsiktig med å gjøre noe som påvirker utviklere negativt.

Med et kraftig fokus utviklerverktøy for 3D Touch, og innbygging av den nye funksjonen i apper som kommer, vil en telefon helt uten støtte for teknologien plutselig ikke henge med på dette. Vi har dessuten se Apple spre nøkkelteknologiene sine utover tidligere. Både forløperen til 3D Touch, Force Touch, og fingersensoren kjent som Touch ID, har blitt spredt ut over flere modeller i løpet av kort tid.

Blir muligens en billigmodell

Kuos påstand er imidlertid at den kompakte telefonen vil bli en billigmodell sammenliknet med resten. Han forventer at telefonen drives av Apple A9-brikken som står i dagens toppmodeller, og altså vil være forrige generasjon når den nye telefonen eventuelt lanseres.

I motsetning til forrige telefon som ble lansert som «billig-iPhone», iPhone 5C, mener Kuo imidlertid at denne varianten vil bygges i metall.

Her kan du lese testen av Apples forrige billigmodell, iPhone 5C »

Hva tror du? Syng ut i forumtråden under.

(Kilde: Appleinsider.com)

annonse