Nyhet

Gutta fra Top Gear går til Amazons strømmetjeneste

Men hvordan kan vi se dem i Norge?

Helt siden Top Gear-programleder Jeremy Clarkson fikk sparken av BBC i mars, har det vært spekulert i det vide og det brede hva som skulle skje med programmet. Først gikk det mest i hvem som skulle ta over for Clarkson, men det ble ganske raskt tydelig at de to andre programlederne, Richard Hammond og James May, ikke kom til å fortsette uten Clarkson.

Lenge gikk ryktene om at Netflix var interessert i å lage et nytt bilprogram med trioen, men i går ble det altså bekreftet at de snart vil dukke opp på Amazons videotjeneste Amazon Prime Instant Video. Med seg på laget har de sin gamle produsent Andy Wilman, så mye tyder på at det i stor grad blir som Top Gear, bare under et nytt navn.

Trioen bak det ekstremt populære bilprogrammet vil utvilsomt trekke mange seere til Amazons videotjeneste, noe som vil komme Amazon godt med i konkurransen mot blant andre Netflix. Men et spørsmål er kanskje viktigere enn alt det andre:

Får vi sett dem her i Norge?

Amazon Prime Instant Video er i utgangspunktet forbeholdt kunder i USA og Storbritannia. I utgangspunktet... (Foto: Skjermdump)

Som medlem av Amazon Prime får du en del kundefordeler hos Amazon, som for eksempel gratis frakt på bestillinger i nettbutikken deres, så fremt du bor i USA eller Puerto Rico. Eventuelt i Storbritannia, hvis du blir medlem via Amazon.co.uk. Og som en ekstra bonus får du tilgang til Amazons strømmetjeneste Amazon Prime Instant Video. Tjenestene koster henholdsvis 99 amerikanske dollar, eller 79 britiske pund i året.

I anledning de tidligere Top Gear-programledernes nye sendeflate har vi i Tek.no anskaffet oss et prøveabonnement hos Amazon Prime. I prosessen får vi opp en melding om at vi ikke kan benytte oss av fordelene med Prime, som gratis frakt, Prime Music og Prime Instant Video i Norge. Det stoppet ikke oss, vi koblet oss til via VPN, og da fungerte det fint.

Ikke ulovlig, men kan bryte med reglene

VPN (virtual privat network) er kort fortalt en teknologi som får det til å se ut som Internettrafikken din kommer fra et annet sted, slik at du kan lure en nettside til å tro at du for eksempel sitter i USA. Dette er en populær metode mange bruker til å koble seg til amerikansk Netflix, for å få tilgang til mer innhold fra tjenesten.

Å bruke VPN er ikke ulovlig, men kan bryte med brukervilkårene til ulike videotjenester, og kan dermed i verste fall føre til at man blir utestengt fra tjenesten. En kort stund tidligere i år gikk det for eksempel rykter om at Netflix var begynt å slå ned på VPN-bruk, men det ble raskt avvist. Selv om det står i vilkårene til Netflix at tilkobling via VPN ikke er tillatt, har de ingen planer om å stenge ute VPN-brukere.

Da vi leste over brukervillkårene til Amazon.com fant vi ikke noe om direkte om VPN. Foto: Skjermdump

Da vi skummet gjennom brukervilkårene til Amazon Prime Instant Video fant vi ikke noe om VPN, men vi fikk ikke tilgang via P2P-VPN-løsningen «Hola Better Internet», så det virker som Amazon har noen systemer som skal forhindre det likevel. Hva som skjer når prøveperioden på Amazon Prime er over vet vi heller ikke, det kan tenkes at de kan avvise videre medlemskap basert på at tjenestene ikke er tilgjengelige utenfor USA og Storbritannia.

Nye programmer med Top Gear-gutta forventes å være klare til 2016, i mellomtiden er i alle fall Richard Hammond klar for innspilling.

Det er ikke ulovlig å skjule hvem og hvor du er når du er på nettet, her er en guide til noen måter å gjøre det på (Tek Ekstra) »

Har du noen erfaringer med Amazon Prime Instant Video? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet.

(Kilder: Twitter, Amazon)

Les også
BBC går i strupen på Netflix med «Britflix»
Les også
Bekreftet: Netflix skal vise nye Top Gear
Les også
«Netflix for dokumentarer» har kommet til Norge
annonse