Vi tok med oss de beste mobilkameraene på markedet til en klassisk japansk hage
Slik gikk vår uhøytidelige sammenlikningstest.
Tek.no / Tokyo: Japan og Tokyo er et land og en by de fleste har et slags forhold til. Det er også byen som huser Sonys hovedkvarter, og da vi ble spurt om vi ville ha litt ekstra god tid sammen med nye Xperia X i forkant av salgsstart, tok jeg med meg et lite knippe mobiltelefoner og satte meg på et fly.
Det er viktig å få med at Sony dekket billetten og tak over hodet de første nettene, før Tek gikk over på egen regning mot slutten av oppholdet.
Etter å ha testet LGs G5, og etter hvert hatt noen dager med Huaweis G9, begynner det å bli tydelig at Samsungs Galaxy S7 kan bli en veldig hard nøtt å knekke på kamerafronten.
Kan Xperia X klare det? Sony er på mange måter et litt beskjedent og tilbakeholdent selskap, så de har ikke gått veldig hardt ut med påstander om hvem de skal slå. Men de sier klart og tydelig at Xperia X skal ha et meget godt kamera.
Forsøker å forutse fokusbehovet
Maskinvaremessig er det det samme kameraet som i Xperia Z5. Det har seks linseelementer, 1/3 tommes sensorstørrelse, og ingen optisk stabilisering. Til gjengjeld har Sony alltid vært meget flinke på digital stabilisering av video. Men i dag var det noe annet de gjerne ville la oss teste. Nemlig det de kaller hybrid prediktiv autofokus. Det er i programvaren mye av det som er nytt med Xperia X sitter, og her skal telefonen altså selv finne ut av hvor et objekt vil være når bildet blir tatt.
Normalen er at telefoner får instruksen om å ta bildet noen øyeblikk før fokusering skjer, og enda noen øyeblikk før bildet faktisk tas. Da kan det være for sent.
Men det finnes altså telefoner på markedet som vi vet har flyttet litt på forventningene til et godt mobilkamera det siste året. Derfor tok vi med oss en rekke av dem rundt på turen. Både i den tradisjonelle hagen, og ellers på vår ferd rundt i bydelen som huser Sonys hovedkvarter. Dessverre er det ikke den som er aller mest spektakulær her i Tokyo, så flere bilder vil komme mot slutten av oppholdet.
Telefonene som ble brukt i galleriet under er følgende modeller:
Samsung Galaxy S7 Edge
Sannsynligvis den beste kameratelefonen som er i salg i dag. Leverer en ytelse i svak belysning vi ikke har sett noen telefoner så langt gjøre etter den. Den er også svært god på å eksponere riktig i mange ulike situasjoner, men må se seg slått i enkelte sammenhenger. Spesielt i motlys er det imponerende at digre Huawei Mate 8 tar rotta på Samsungs flaggskip. Men som allrounder er S7 fortsatt best. Så langt.
Sony Xperia X
Xperia X er jokeren i utvalget. Vi vet at Xperia Z5-modellene tar meget gode bilder, men vi vet også at bildene innimellom har lidd noe under JPEG-komprimeringen Sony har brukt i telefonene sine. Ny programvare skal gi vesentlig forbedret følgefokus, og kanskje har komprimeringen også blitt bedre?
Sony Xperia Z5
Forgjengeren til Xperia X-serien, og fortsatt Sonys toppmodell frem til Xperia X Performance er i salg. Den hører naturligvis med når vi skal forsøke å bedømme om den nye har blitt bedre tross lik maskinvare på kamerafronten.
LG G5
LGs nye toppmodell har to kamera. De har ulike brennvidder, og det ene er et vidvinkelkamera som tenderer mot såkalt «fisheye»-optikk. Dermed kan det gi kraftig forvrengning i ytterkantene av bildet, men effekten kan bli stilige. Det er synd at bildekvaliteten blir dårligere enn med hovedkameraet, og at vidvinkelkameraet krever mer lys for å gi gode bilder. Men konseptet er artig, og hovedkameraet er meget godt. Om enn ikke bedre enn Samsungs.
Huawei P9
Huawei skryter mye av samarbeidet med Leica, og av det doble kameraet der ett fotograferer i svart hvitt. Sistnevnte skal hjelpe hovedkameraet med å finne kontraster i bildet. Kan det stemme? Vi har forsøkt å dekke over svart/hvitt-linsen under fotografering, og så ærlig talt ingen stor forskjell med eller uten. Det er dyrt å legge til ekstra kamera i mobiltelefoner, så forskjellen burde være merkbar nok til at vi får utbytte av den. Nuvel! Som du ser i galleriet under tar telefonen aldeles ikke dårlige bilder, selv om Huawei kanskje har smurt tykt på med skrytete omtale.
Huawei Mate 8
Overraskende nok har vi et vesentlig bedre inntrykk av Mate 8 på kamerafronten enn av Huawei P9. Og det er uten Leica-optikk og dobbelt kamera. Mate 8 er vanvittig god på motlys, eksponering og fargegjengivelse under ekstremt solrike forhold. Tilstander som kan være like vanskelige å beherske for en mobiltelefon som skumring og mørke. Der er til gjengjeld ikke Mate 8 helt i toppen, selv om den yter rimelig godt.
Apple iPhone 6S Plus
Apples flaggskip har stabilisert kamera med 12 megapikslers oppløsning. Det har vesentlig færre innstillingsmuligheter enn de fleste andre telefoner som er med her. Men det er lynraskt, og det treffer ganske ofte. Også under vanskelige forhold. Siste generasjon var lenge i toppen kvalitetsmessig, men heller ikke denne klarer å hamle opp med Galaxy S7-modellene i mørket. Likevel er de manges favorittkamera.
En uhøytidelig sammenlikning
Siden vi ikke har prøvd telefonene sammen under alle forhold, og siden Sonys programvare strengt tatt ikke er helt ferdig ennå, er det tidlig å utrope noen vinner i sammenlikningen mellom dem.
Men i bildegalleriet under kan du bla deg gjennom resultatene fra de ulike telefonene.
En fullblods samletest av kameraene i disse modellene, samt nylanserte HTC 10 og Lumia 950, kommer etter hvert. I mellomtiden er dette altså en litt uhøytidelig sammenlikning, der spesielt dagslysytelsen, noen av spesialfunksjonene og spesielle egenskaper eller fordeler står i fokus.
Vi starter imidlertid med bilder fra mobilenes aller vanskeligste forhold. I mørket og med begrenset fokusinformasjon. På de helautomatiske bildene er touchfokus forsøkt brukt, mens på de manuelle er fokus satt til uendelig. Xperia X støtter ikke manuelt satt fokus. En del bilder fra de andre telefonene i ulike situasjoner kommer dessuten mot slutten av serien.
- Det er ikke lett å teste mobilkameraer:
Derfor er det vanskelig å kåre en mobilkamera-vinner »