Inntekt på tre milliarder – betaler syv millioner i skatt

Slik vrir Apple seg unna norsk skatt.

Apple kniver med oljeselskapet Exxon om å være verdens største selskap. Men til tross for milliardomsetning her i landet, bidrar Apple minimalt med skatt til Norge. Det skriver nrk.no tirsdag.

Selskapet bak Apple Store i Norge, heter Apple Distribution International, og ligger i Irland. Selv om du kan ringe og snakke med en norsk person hos Apples kundesenter, og klikke deg inn via en .no-adresse til Apple Store, inngås alle kjøpsavtaler med et irsk selskap.

Konsekvensen er at overskuddet som skapes når selskapet selger sine produkter gjennom Apple Store i Norge, havner i Irland, og skattlegges der, skriver nrk.no.

I Irland er selskapsskatten 12,5 prosent. Til sammenligning må norske selskaper betale 28 prosent skatt av eget overskudd.

Apple vil ikke fortelle noe om hvor mye selskapet omsetter for i Norge, eller hva selskapet betaler i skatt i forhold til sin omsetning.

Ifølge anslag det svenske IT-analyseselskapet Radar Ecosystem Specialists har gjort for NRK hadde Apple i Norge en omsetning på 3,5 milliarder svenske kroner i 2012, tilsvarende 3 milliarder norske kroner, skriver nrk.no.

Les også: Nå er ikke Apple lenger verdens største selskap

Les også
Mener Apple har betalt 44 milliarder dollar for lite i skatt
annonse