Til hovedinnhold

Her er nyhetene i Windows 8.1

Vi går gjennom punkt for punkt.

Windows 8.1 landet nettopp i fanget på utviklere og andre interesserte. Men hva er egentlig nytt? Hvilke funksjoner er endret?

Her følger en aldri så liten oversikt over de fleste viktige forandringene, basert på en liste fra nettsiden ExtremeTech.

Startknappen vender tilbake
At startknappen skulle vende tilbake var noe av det første vi fikk vite om Windows 8.1. Hva den gjør er kanskje ikke så åpenbart, men den har ikke samme funksjonalitet som i Windows 7 og tidligere operativsystem. Når du trykker på startknappen, blir du fraktet til den flisbelagte startskjermen. Høyreklikker du på knappen, derimot, får du opp en meny med kontrollpanelet, oppgavebehandleren og muligheten til å skru av PC-en.

Oppstart til skrivebordet
Mens Windows 8 insisterte på at du skulle starte opp til den mer trykkskjermfokuserte startskjermen, får du et etterlengtet alternativ i Windows 8.1. Via en menyinnstilling kan du nemlig starte opp rett til skrivebordet.

Flere valg på låseskjerm og startskjerm
Låseskjermen støtter flere bilder på rundgang, slik at den på en måte blir et digitalt fotoalbum. Her kan du innlemme bilder fra den lokale harddisken eller fra den nettbaserte SkyDrive-kontoen din. Videre er det mulig å ta bilder med maskinen og svare på innkommende Skype-samtaler uten å måtte låse opp systemet. På startskjermen blir det også flere valgmuligheter, og du får nå flere flisstørrelser og farger.

Ny Xbox Music
Microsofts egen musikktjeneste Xbox Music får en oppfriskning med Windows 8.1. Brukergrensesnittet har blitt overhalt og støtte for skreddersydde spillelister er nå på plass i tjenesten med over 30 millioner låter.

Bedre søk
Windows 8 støttet kun søk etter apper, men universelt søk er endelig på plass i Windows 8.1. Det betyr at du kan søke etter apper, filer fra både den lokale harddisken og SkyDrive, samt innstillinger. Brukergrensesnittet skal også være bedre tilpasset brukere med mus og tastatur.

Flere vinduer samtidig
Å dele skjermen mellom flere ulike apper er en annen etterlengtet funksjon. Ved hjelp av Snap kan du nå dele skjermen mellom opptil fire apper – så lenge du har høy nok oppløsning. Støtte for flere skjermer gjør antallet enda høyere.

Nyoppusset Windows Store
Microsofts appbutikk Windows Store er nymalt, og har fått et renere uttrykk og større bilder av appene. I tillegg kan installerte applikasjoner bli oppdatert automatisk i bakgrunnen, hvis du ønsker det.

Utvidet SkyDrive-integrering
SkyDrive er Microsofts nettskyplattform, og Windows 8.1 gir brukere muligheten til å integrere operativsystemet enda tettere med tjenesten. Dette betyr at du kan lete gjennom dine filer på nett hos SkyDrive i Explorer, og automatisk synkronisering mellom lokalt innhold og nettbasert innhold, samt innstillinger, blir enklere.

Bedre kontrollpanel for trykkskjerm
Brukere av nettbrett og andre trykkskjermer får nå tilgang til et kontrollpanel som er skreddersydd til slik bruk. Nå slipper du med andre ord å navigere deg inn på skrivebordet for å kontrollere innstillingene på maskinen.

Støtte for 3D-printing
Windows 8.1 støtter 3D-printere, og det betyr at du for eksempel kan 3D-printe ut noe direkte via Charms-menyen.

Trådløs overføring via Miracast
Til slutt kan vi nevne at Windows 8.1 støtter Miracast. Dette er et åpent industrialternativ til Apples AirPlay, og det benytter seg av WiFi Direct for å overføre innhold trådløst til Miracast-kompatible TV-er i nærheten.

Last ned utviklerversjonen av Windows 8.1 fra Microsoft.com.

Hva er ditt inntrykk av Windows 8.1 så langt? Del tankene dine i kommentarfeltet nedenfor!

Mer informasjon om den nye oppgraderingen:
Startknappen i Windows 8.1 får etterlengtet funksjon »

(Kilde: ExtremeTech)

annonse