Til hovedinnhold

Betal-TV blør til strømmetjenestene

Nå faller antallet abonnenter i USA for første gang.

_tar0_ / Flickr

Netflix meldte nylig om tall som burde skremme TV-kanalene, nemlig at brukerne så fire milliarder timer med innhold i løpet av de første tre månedene i år. Dette er gode nyheter for den nettbaserte tjenesten, og ikke fullt så oppløftende for de tradisjonelle TV-kringkasterne. Nå ser vi hvorfor:

Nettstedet GigaOM viderebringer en rapport fra analysebyrået Leichtman Research Group, hvor det kommer fram at antallet amerikanske kabel-TV-kunder har sunket drastisk den siste tiden. Eller 263 735 stykker mellom 1. januar og 31. mars i år, for å være nøyaktig.

Én av årsakene oppgis å være framveksten av nettopp nettbaserte videotjenester.

Første tap noensinne

Ifølge ComON er det første gang mengden betalende kabel-TV-kunder faller, mens GigaOM skriver at det er ekstra prekært, ettersom første kvartal tradisjonelt pleier å være den sterkeste vekstperioden.

Totalt sett går det ikke like ille med bransjen, hvis man også regner med satellitt-TV og teleselskaper med TV-tilbud. Trenden er likevel klar: I første kvartal 2011 vokste betal-TV-industrien med 470 000 abonnenter og i første kvartal 2012 vokste den med 445 000. I år var veksten på bare 194 000 i første kvartal – noe som ikke var nok til å ta igjen tapene fra de forestående kvartalene.

Sammenlagt mistet bransjen 80 000 kunder mellom april 2012 og mars 2013. Det er altså første gang det blir meldt om et årlig tap.

Tok feil

Bruce Leichtman fra Leichtman Research Group sier at det unike tapet vitner om et mettet marked, økt fokus fra tilbyderne om å skaffe abonnenter av «høy verdi», og at noen forbrukere heller vil ha et billigere tilbud av vanlig TV, Netflix og andre alternativer.

Tidligere har Leichtman gått ut og sagt at folk som forlot tradisjonelle TV-sendinger var en marginal gruppe, men nå kan det se ut som at han tok feil. Den svake veksten til billige betal-TV-tilbydere vitner også om at TV slik vi kjenner det kan være på vei vekk fra tronen, og at en TV-hverdag bestående av Netflix, Viaplay og andre aktører kan bli mer og mer normalt.

Spørsmålet vi alle vil ha svar på:
Vil norske TV-kanaler gå over til strømming? »

(Kilder: GigaOM via ComON)

annonse