Tek.no

Nyhet

Strømming vil utgjøre nesten all videotrafikk

Hele fire av fem videominutter vil komme fra strømming.

Nvidia
28 Des 2012 05:30

I dag står strømmet video over nettet for 33 prosent av all videobruk. I 2020 vil det være doblet til 77 prosent.

Det vil skje på bekostning av tradisjonell kringkasting som vil falle fra 66 til 10 prosent, hevder Alcatel Lucent i en pressemelding.

Det vil gi eksplosjon i kapasitetsforbruket:

  • Internettbasert videoforbruk vil tolvdobles hvert år, fra 90 exabyte i dag til 1,1 zettabyte. 8,5 prosent av dette vil skje på topptidspunktet klokka 20.00.
  • Forbruk av strømmet video fra tjenestetilbydere forventes å vokse 28 prosent årlig, fra 44 exabytes til 244 exabyte. 10,5 prosent av dette vil skje på topptidspunktet klokka 20.00.
  • Den lagrede mengden video på nettet vil tolvdobles, på grunn av at skytjenester, nyhetssdier og sosiale nettverk blir mer videobaserte, og tilgjengelig overalt på alle duppeditter.

Alcatel Lucents estimater presenteres samtidig med at strømmebaserte tjenester nå er i ferd med å ta over tv-skjermen for mange brukere i USA og Storbritannia.

– Må oppgradere "IP-kantene"

Alcatel Lucent mener dette vil skape store problemer for nettverkene, ettersom den strømmede videoen skaper en unik trafikkstrøm til hver sluttbruker, såkalt Unicast. Tradisjonelt har video blitt kringkastet til mange brukere samtidig, såkalt multicast.

Bell labs mener disse strømmetjenestene vil bidra til at trafikken i kantene av operatørenes IP-nett vil vokse 2,5 gang så raskt som trafikkmengden som faktisk ender hos sluttbrukeren.

Sammenlignet med distribusjon av en tradisjonell 2 gigabytes film levert til 200 kunder, er kapasitetskravene for strømming slik:

  • Dobling av båndbredden i aggregasjonslaget
  • 20-ganger båndbredden ved kanten av IP-nettet
  • 100-ganger båndbredden ved videoserver-laget.

Alcatel-Lucents teknologidirektør Marcus Weldon advarer mot at dette kan forårsake katastrofe for nettverksoperatørene.

– Det er viktig å se på hvor investeringene kan få størst nytte, og denne undersøkelsen viser at IP-kantene i både faste og trådløse nett gir det største potensialet for å forbedre nettverksytelsern. Samtidig utgjør den største kilden til risiko, sier Weldon i pressemeldingen.

Mer video på samme tid

Samtidig spår Alcatel Lucent at snittforbruket av video vil øke fra 4,8 timer per dag til sju timer per dag i 2020.

Men sju-timers forbruket vil skje på kun fem klokketimer, spår Alcatel Lucent.

Det skyldes at veksten vil skje gjennom økt multi-tasking, som ved å se på tv mens man gjennomfører en videosamtale på nettbrettet.

Denne artikkelen har ført blitt publisert på bransjenettstedet Inside Telecom 17. desember.

Les også
Her finner vi verdens raskeste Internett
Les også
Nå kan du prøve HBO Nordic gratis
Les også
Slik gjør du TV-en til et underholdningssenter
Les også
– Netflix burde gi Telenor-rabatt
Les også
– TV 2-lisens? Nei takk!
annonse