Kina bygger superdatamaskin
Er energieffektiv og bruker egenproduserte brikker.
Kina har tidligere hatt førsteplassen på listen over de 500 kraftigste superdatamaskinene i verden, men det var takket være teknologi fra amerikanske selskaper som Intel og Nvidia. Nå har kineserne presentert en ny supermaskin som er utviklet og produsert lokalt.
Den nye superdatamaskinen heter Sunway BlueLight MPP og ble avduket i den kinesiske byen Jinan i september. Maskinen er plassert på National Supercomputer Center – det samme stedet hvor verdens nest hurtigste supermaskin, Tianhe-1A, også befinner seg.
Ligger etter
Sunway-systemet er i stand til å utføre opptil 1000 billioner beregninger per sekund, og dette vil sannsynligvis plassere det blant de 20 raskeste datamaskinene i verden. Maskinen inneholder 8700 prosessorer av typen Shenwei SW1600 – som blir fremstilt i Shanghai.
Kina ligger etter når det gjelder prosessorteknologi, og det er derfor overraskende at de har klart å bygge en superdatamaskin basert på egne prosessorer. Sunway BlueLights maksimale ytelse ligger teoretisk sett på 74 prosent av ytelsen til Jaguar, som er den raskeste superdatamaskinen i USA.
Lavt strømforbruk
Den kinesiske prosessoren skal angivelig minne om Intels brikker, men det er ikke dette som først og fremst interesserer ekspertene. Maskinen har i tillegg et lavt effektforbruk – på kun én megawatt. Tianhe-1A forbruker fire megawatt, mens Jaguar ligger på rundt syv.
Amerikanske aktører har planer om å konstruere en superdatamaskin på minst én exaflop innen dette tiåret er over. Til sammenlikning klarer de nåværende toppmaskinene å yte 10-20 petaflops.
Med den nåværende teknologien vil en slik ytelse kreve store mengder med energi, men med kinesernes nye teknologi kan det se ut til at det vil være mulig å bygge en exaflop-maskin med et lavere effektforbruk enn først antatt.
(Kilde: The New York Times)