Til hovedinnhold

Musikkbransjen klager på Bitcoin-valutaen

Mener den hjelper piratvirksomheten.

123dartist/Shutterstock

Den digitale valutaen Bitcoin har fått en del oppmerksomhet den siste tiden, særlig etter at det Bitcoin-baserte narkonettstedet Silk Road ble stengt av FBI.

Siden valuaten befinner seg utenfor myndighetenes kontroll og muliggjør anonyme transaksjoner har Bitcoin kommet under et visst press, noe som har gjort at mannen bak den berømte 3D-skrevne pistolen nå vil gjøre valutaen enda sikrere.

Holder liv i The Pirate Bay

Nå viser det seg at også musikkbransjen føyer seg inn i rekken av dem som er kritiske til Bitcoin. Som nettstedet TorrentFreak skriver mener den amerikanske interesseorganisasjonen for platebransjen, RIAA, at den digitale valutaen bidrar til å opprettholde piratvirksomhet.

Organisasjonen leverte nylig en liste til amerikanske myndigheter over de ti mest «beryktede» piratnettsidene som platebransjen helst skulle vært foruten, hvorav The Pirate Bay ikke uventet var nevnt.

RIAA pekte på at The Pirate Bay fortsetter å være operativ til tross for at flere av bakmennene er tatt, og at hovedgrunnen til det er nettopp at nettsiden har begynt å motta donasjoner i den krypterte Bitcoin-valutaen, som er vriene for myndighetene å spore eller stanse.

Brukes på ideelle formål

Dette anser RIIA altså som problematisk. TorrentFreak kikket imidlertid nærmere på hva The Pirate Bay faktisk har brukt Bitcoin-pengene på den siste tiden, og det viser seg at mye av midlene går ut igjen til andre formål.

På den offentlige listen over The Pirate Bay sine Bitcoin-transaksjoner var blant annet donasjoner til testing av den åpne krypteringsprogramvaren TrueCrypt og til et veldedighets-rallyløp fra Storbritannia til Mongolia.

Ifølge The Pirate Bay håndteres visstnok ikke donasjonene som kommer inn av nettsiden selv, men samles i et sentralt fond som styres av representanter for Piratpartiet, og som donerer Bitcoins til andre prosjekter.

Tross kritikken blir Bitcoin stadig mer utbredt: Nå har den første Bitcoin-minibanken ankommet »

(Kilde: TorrentFreak)

annonse