Til hovedinnhold

– Windows XP er en mye større sikkerhetsrisiko enn Heartbleed

Klar tale fra flere sikkerhetseksperter.

Shutterstock / Microsoft

Når det gjelder IT-relaterte sikkerhetstrusler den siste tiden er det utvilsomt OpenSSL-sårbarheten Heartbleed som har fått mest oppmerksomhet, en feil som av mange regnes som nettets største sikkerhetstrussel.

Som vi har skrevet om tidligere har imidlertid også det aldrende operativsystemet Windows XP begynt å utgjøre en alvorlig sikkerhetstrussel, noe som ikke akkurat vil bedres av det faktum at Microsoft formelt avsluttet støtten til operativsystemet den 8. april.

Verre enn Heartbleed

At Windows XP skulle representere en enda større trussel enn Heartbleed-feilen, som til og med amatørmessige hackere har klart å utnytte, er kanskje ikke videre åpenbart. Som nettstedet Tech Republic melder er det imidlertid flere som mener nettopp det.

Nettstedet har vært i kontakt med et par representanter for IT-sikkerhetsselskaper som blant annet understreket at Heartbleed tross alt var et engangstilfelle, og hvor mye vanskeligere det er å bli kvitt trusselen som XP representerer.

– Risikoen som XP representerer vil bare øke med tiden, og ikke minske. Windows XP-trusselen er mye vanskeligere å redusere enn Heartbleed fordi det er langt mer krevende å skifte ut en hel plattform enn å oppdatere et bibliotek, sa IT-sjef i sikkerhetsselskapet Tripwire, Tim Erlin.

– Haster med å bli kvitt XP

Teknisk sjef i sikkerhetsselskapet Lancope, TK Keanini, påpekte på sin side hvor mye det nå haster å få fjernet Windows XP fra markedet.

– XP har nå sluttet å utvikle seg, og enhver sårbarhet som oppdages etter 8. april vil forbli en fare for alle som er tilkoblet Internett. Den eneste løsningen for XP nå er å få det til å forsvinne. Alle må gjøre sitt for å bli kvitt det. Om ikke vi gjør det vil det blir en fare for alle, sa Keanini til Tech Republic.

Å bli helt kvitt Windows XP kan imidlertid ta lang tid. Ifølge nettstedet Net Market Share har XP fremdeles den nest høyeste globale markedsandelen blant operativsystemer, med solide 27,69 prosent. Mye av grunnen til dette er folkerike Kina, hvor XP ennå har imponerende 53 prosent av markedsandelene. Microsoft har selv advart mot å fortsetteå bruke operativsystemet.

I mellomtiden vokser skadeomfanget til Heartbleed: En hacker brukte feilen til å angripe stort selskap »

annonse