Til hovedinnhold

Denne lar deg 3D-skrive med karbonfiber

Skriver ut svært robuste deler - og kan bestilles nå.

MarkForged

Selv om prisene ennå er ganske høye, kommer det stadig flere 3D-skrivere på markedet rettet mot forbrukere, som hovedsakelig benytter ulike plaststoffer som materiale.

Nå melder nettstedet TechCrunch om en ny forbrukermodell med en unik egenskap. Den er nemlig verdens første 3D-skriver som kan skrive ut det sterke materialet karbonfiber.

Skriver supersterke deler

Skriveren heter Mark One og er utviklet av selskapet MarkForged. Den ble først vist frem under den såkalte SolidWorks World-messen i San Diego i januar, og nå er den klar for salg for dem som har noen titalls tusen kroner til overs.

Modellen benytter i utgangspunktet den samme additative produksjonsmetoden som vanlige 3D-skrivere, med PLA-plast som hovedmateriale, men i tillegg er den utstyrt med en teknologi som gjør det mulig å forsterke plasten med karbonfiber.

Dette karbonfiberet legges inn i plasten i form av tusenvis av sammenhengende fibre, og denne kompositten er ifølge produsenten opptil 20 ganger stivere og 5 ganger sterkere enn tilsvarende objekter skrevet ut med ABS-plast.

Kan forhåndsbestilles nå

De skrevne objektene kan visstnok designes til å bli sterkere enn herdet 6061-aluminium og opptil én tredjedel så sterkt som de beste karbonfiber-komposittene som er å få tak i, skal vi tro utvikleren.

Mark One kan forhåndsbestilles nå fra produsentens hjemmeside og koster 5000 dollar, altså litt over 30 000 kroner pluss frakt.

Karbonfiber er jo ikke et billig materiale, og om du bestiller materialet fra produsenten koster det 550 dollar per pund, som er cirka 450 gram. Skriveren kan imidlertid også benytte fiberglass og nylon, som koster henholdsvis 200 og 100 dollar per pund. Mer informasjon om Mark One finner du hos MarkForged, og sjekk også ut video under.

Chuck Hull er mannen som oppfant 3D-skriving: Slik gjorde han det »

(Kilde: TechCrunch)

annonse