Til hovedinnhold

Vil gi et unikt innblikk i Tsjernobyl-katastrofen

National Geographic-fotograf trenger din hjelp til å få publisert fotobok.

Shutterstock/Liukov

Det nærmer seg 28-årsdagen for eksplosjonen i atomkraftverket i Tsjernobyl, og i den anledning søker nå den tyske fotografen Gerd Ludwig assistanse for å få finansiert en fotobok.

Den største katastrofen

Den 28. april 1986 endret Europa – og verdens – syn på atomkraft seg for alltid, i det en sikkerhetstest gikk forferdelig galt og utløste den største atomkraftulykken til dags dato.

350 000 mennesker måtte tvangsflyttes fra hjemmene sine, et ukjent antall mennesker er døde av stråling og ettervirkninger av stråling, og drøye 2600 kvadratkilometer er gjerdet inn og klassifisert som ubeboelig i uoverskuelig fremtid.

Nå har Gerd Ludwig lansert en Kickstarter-kampanje for å få gitt ut en prydbok fylt med 20 år med bilder av katastrofens etterspill.

Unike bilder

Fotografen, som blant annet jobber for National Geographic, har besøkt katastrofeområdet gjentatte ganger de siste 20 årene. Han har fotografert alt fra overgrodde omgivelser, mennesker som fremdeles lider som følge av katastrofen og ikke minst fotografert inne fra kraftverket – ofte i rom så fulle av stråling at han kun hadde et par sekunder på seg til å ta bildene.

Det er disse bildene Ludwig nå vil vise frem:

– Jeg ønsker at denne fotoboken står frem som en komplett dokumentasjon av denne menneskeskapte katastrofen, for å minnes de utallige ofrene for Tsjernobyl, og for å advare fremtidige generasjoner om de dødelige konsekvensene av menneskelig hybris, skriver han på Kickstarter-siden.

Ludwig ønsker å samle inn 20 000 dollar innen 20. april og er allerede på god vei: Med 34 dager igjen av innsamlingsperioden, er summen allerede oppe i 18 000 dollar.

Se noen av de unike bildene til Ludwig i videoen nedenfor.

Skal du ut og fotografere?
Her er 10 ting det ikke er dumt å ha i fotoveska »

(Kilde: Kickstarter)

Mer om
annonse