Nyhet

Slik laget vi en helt usynlig og supersikker datamaskin

Stort sikrere får du ikke gjort det.

Introduksjon

Anonymisering er i vinden om dagen, og vi har tidligere forklart både hvordan du holder deg anonym på Internett, og hvordan du gjør filene du lagrer i nettskyen helt private. Noen ganger kreves dog mye kraftigere lut.

Både bedrifter, journalister og aktivister vil ofte finne seg selv i situasjoner hvor de sitter på informasjon som det er kritisk at ingen andre får tilgang til. For å sørge for dette kan man alltids ha all verdens brannmurer og digital sikkerhet på plass, men slikt hjelper lite hvis noen faktisk får fysisk fatt i datamaskinen.

Dette er fallgruvene

Også når det kommer til å bare kommunisere er det aldri helt garantert at du ikke kan bli sporet opp. Som vi påpeker i vår guide til inkognito nettbruk har selv de aller heftigste løsningene sine fallgruver, og dersom noen skulle finne din IP-adresse og deretter spore opp hvor du befinner deg, vil anonymiteten din være blåst.

Grunnen til dette er at selv med nettleserens egen privatmodus påslått, og selv om du ikke laster ned noen faktiske filer, vil data bli overført mens du kommuniserer med andre. Noe av dette kan ende opp i de midlertidige internettfilene dine, andre ting havner i sidevekslingsfilen, og til syvende og sist kan du vanskelig være sikker på at ingen spor av nettbruken din ligger igjen i en obskur krok av harddisken.

Som om ikke det var nok, vil datagjenoppretting kunne hente frem igjen filer du har slettet dersom du skulle finne frem til alle spor av aktiviteten din. Dette er spesielt prekært dersom du bruker en SSD – på grunn av måten disse enhetene behandler data på.

Teknologien som sikrer deg

Alt håp er imidlertid ikke ute. Ønsker du å ta skikkelig vare på privatlivet ditt, selv dersom noen skulle få kloa i den fysiske maskinen din, er redningen å ha en kryptert, hemmelig, virtuell datamaskin. Hvis all kommunikasjonen du ønsker å holde privat kjøres gjennom en slik, vil nemlig ingenting lagres på den «åpne» harddisken eller SSD-en din.

Kort oppsummert fungerer det slik: Du lager en kryptert, skjult filbeholder, som du så installerer en PC-simulator på. Denne simulatoren kjører en virtuell datamaskin i et lukket miljø, som ikke har tilgang til noen deler av den virkelige PC-en.

Dersom noen skulle gjennomsøke PC-en din vil de da ikke finne noen spor av filene eller kommunikasjonen du vil skjule, fordi de ikke eksisterer utenfor den virtuelle PC-en. De vil heller ikke finne den virtuelle PC-en, som er skjult i en i praksis uknekkelig filbeholder.

Bla om til neste side, så viser vi deg hvordan du setter det opp »