Japan får smake 8K-oppløsning om tre år

Statskanalen utvikler lite kamera og enkoder for å takle jobben.

Den japanske rikskringkasteren NHK har syslet med 8K UHD i årevis, og har blant annet vist fram en TV med oppløsningen på 16 ganger Full HD.

Selv om det er 4K de fleste i bransjen snakker om i disse dager, er det 8K som virkelig er toppen på kransekaka. Japanerne ligger ikke på latsiden, og viser nå fram et par teknologier som baner vei for testvisning i Japan allerede i 2016.

Hendig 8K-kamera

Nettstedet DigInfo TV har tatt en titt på et par av framtidens 8K-teknologier. Den første er et 8K-kamera, som NHK har klart å krympe til en håndterlig størrelse.

I stedet for å være fullstendig upraktisk utenfor et opprigget studio, veier det nye kameraet bare to kilogram. Sammen med selskapet Astrodesign har NHK fått til dette ved å presse 33 megapiksler inn i en liten sensor som kun måler 25 millimeter diagonalt – noe som også muliggjør et lite objektiv.

På videoen nedenfor kan du se at kameraet filmer et akvarium. Skjermen som viser det ferdige bildet har riktig nok en oppløsning på «bare» 4K, men selve signalet skal være på 8K. TV-en har videre en oppdateringsfrekvens på 60 Hz, mens 8K-bildesensoren kan kjøre på opptil 120 Hz.

Ny enkoder

Den andre teknologien DigInfo TV tok en nærmere titt på er en spesialisert 8K-enkoder. NHK har samarbeidet med Mitsubishi Electric på dette prosjektet, og har utviklet en HEVC/H.265-enkoder for å behandle 8K-signaler i sanntid.

HEVC ble en internasjonal standard i år, og er visstnok fire ganger så effektiv som dagens dominerende MPEG2-enkoder.

Videoen i eksempelet nedenfor blir enkodet ved 85 megabit i sekundet. Skjermen deles inn i 17 separate striper, slik at systemet klarer å håndtere den høye oppløsningen direkte. Denne sammenpressingen gjør det angivelig mulig å overføre en 8K-kanal via én satellittransponder.

Enkodingen foregår ved 60 Hz i øyeblikket, men NHK jobber også med en sanntidskompresjon ved 120 Hz.

Hva er nå disse UHD-greiene, egentlig?
Les vår guide til 4K UHD »

Se mer i videoen nedenfor:

(Kilde: DigInfo TV)

Les også
Skal begynne å sende i 8K-oppløsning allerede i 2016
Les også
Slik skal Sony bli den nye TV-kongen
Les også
Nå tester Japan 4K-TV,  som første i verden
Les også
JVC slipper en grisedyr 8K-projektor
Les også
Hva er 4K?
Les også
Bransjen vurderer 4K-Blu-ray
Les også
Denne får 4K til å blekne
annonse