Tek.no

Nyhet

Snart kan du filme lenger enn en halvtime av gangen

WTO vil endre regelverket.

25 Mai 2012 04:30

Har du noen gang filmet lenge med et speilreflekskamera har du kanskje oppdaget at videoklippet blir kuttet etter 29 minutter og 59 sekunder selv om man har godt med batteri og god plass på minnekortet. Det skyldes en begrensing i stillbildekameraer som gjør at man ikke får lov til å ta sammenhengende opptak lenger enn én halvtime av gangen.

Les også: Filmer du med speilrefleks?

Begrunnelsen for dette er at videokameraer ligger i en annen avgiftsklasse enn hva stillbildekameraer gjør, og for at et stillbildekamera ikke skal klassifiseres i denne kategorien, kan det ikke ta opp lengre videoklipp enn 30 minutter sammenhengende. For de fleste har ikke dette vært et nevneverdig problem, men skal man ta lengre opptak blir man nødt til å kutte for å kunne starte igjen etter at tidsbegresningen er nådd. Dette er en uheldig begrensning om man for eksempel filmer en lang konsert eller et show hvor klipping vil gå ut over kontinuiteten.

Nikon D800 er et speilreflekskamera som også kan brukes til å spille inn video.

Nå ser det imidlertid ut som at denne grensen kan bli endret. Det diskuteres om WTOs (World Trade Organization) informasjonsteknologiavtale (ITA) kan utvides, slik at videokameraer havner i samme avgiftsgruppe som stillbildekameraer og dermed slipper man å ha en begrensing på hvor lenge et kamera kan filme. Om dette blir vedtatt eller ikke er ennå usikkert, men forslaget om endring har blitt godt mottatt.

Les også: Første norske filmet med speilrefleks

Om forslaget blir vedtatt kan man i teorien filme så lenge man vil i et enkelt opptak. Man vil fortsatt slite med problemer knyttet til overoppheting av bildebrikker og begrensninger på batterier og minnekort, men for de som filmer ønsker å filme mer enn 30 minutter av gangen er dette en gledelig nyhet.

Les også: Speilrefleks for videoentusiastene

kilde: www.dpreview.com

Les også
Den unge mannen og det gamle kameraet
Les også
Snart kan du kjøpe kamera på IKEA
Les også
Zoom jevnt med Canon-speilrefleks
annonse

Les også